Amb el pas dels anys, les fotografies acaben perdent color. També els records que els familiars depossiten a les sepultures dels difunts es van fent mal bé. A partir d'ara, però, es podran penjar a la xarxa. Cementirs de Barcelona incorpora els codis QR a les làpides. Amb una captura amb el telèfon mòvil es podran visualitzar imatges, videos, biografies o escrits que ressistiran el pas del temps. També a les portes dels cementiris del Poblenou, les Corts i Sarrià s'ha instal·lat una pantalla tàctil d'informació. JORDI VALMAÑA, director general de Cementiri de Barcelona "Permet localitzar el difunt, també permet tenir accés a informació de l'empresa, tràmits... i tenir accés a la web de Cementiris de Barcelona o serveis associats, com TMB." La mateixa informació es pot trobar, escanejant el codi, als dispositius mòbils i en una segona fase, als recintes de Sant Andreu, Sants i Sant Gervasi.

La memòria digital també podrà incloure un plànol amb la ubicació exacta del nínxol al cementiri. El codi QR anirà gravat en una placa juntament amb el nom del difunt. De moment, aquesta tecnologia està disponible al cementiri del Poblenou, que l’ha estrenada de forma pionera a tot l’Estat, i al cementiri de Montjuïc.

Cementiris de Barcelona també estrena el nou sistema informatiu de Cementiris, un nou dispositiu per a la cerca de sepultures i de serveis relacionats amb els recintes funeraris de la ciutat. Des del terminal es podrà fer una recerca de tombes sobre plànol i accedir també a serveis com ara la neteja de làpides o la venda de flors.

Una altra de les novetats presentades coincidint amb la pròxima celebració de Tots Sants, l’1 de novembre, és el que s’anomena “Pack Natura”. La iniciativa sorgeix amb la voluntat de donar resposta a l’increment de la demanda en incineracions. Aquest paquet inclou una urna biodegradable, que s’acompanya d’un petit arbre que la família pot plantar dins o fora dels cementiris. Les incineracions suposen el 43,7% del total de serveis a Cementiris de Barcelona.