"Tenim plat de la Festa Major de Barcelona? No. Doncs tenim un problema, no?" Ferran Adrià va plantejar el repte i nosaltres l'hem traslladat a alguns cuiners de la ciutat. Al restaurant Casa Leopoldo creuen que el plat de la Mercè ha d'aprofitar la pesca de la ciutat. XAVIER COMAS, xef del restaurant Casa Leopoldo "Nosaltres hem confeccionat un plat de mar, un clàssic suquet de peix. Tot el peix és de llotja i de la Llotja de Barcelona." Un altre restaurant amb pedigrí, el 7 portes, ha optat pels canelons de Festa Major. Són els clàssics però amb un toc de tòfona. Tot i ser d'origen italià ja fa temps que Catalunya se'ls ha fet seus. DANIEL QUER, gerent del restaurant Set Portes "De fet a Itàlia no es fa. Les pastes farcides a Itàlia no tenen un farciment tan melós com els dels canelons. Utilitzem un formatge que es fon i que crea aquesta mena de llençol gratinat sobre els canelons que ens agrada tant. I a Itàlia no veuràs pasta amb beixamel, i en canvi aquí sí i a més una ració molt generosa." Durant el pregó, Adrià va plantejar una altra pregunta. "Les tapes són de Barcelona? I tant!" Una opinió que comparteixen a la Bodega Sepúlveda. Van ser dels primers a apostar per les tapes a la ciutat. Fins i tot en tenen d'invenció pròpia. JOSEP SOLÀ, propietari de la Bodega Sepúlveda "La truita de ceba a la celosa és la que podria convertir-se en típica de Barcelona. No hi ha ningú que ho faci. Fan truita de ceba però jo faig una truita amb ceba cruixent. Ara els ensenyaré com ho faig." Qui sap si la truita d'en Josep Solà acabarà convertint-se en emblemàtica. No serà fàcil. Que els ho preguntin a la família Pla Solé, que regenta la Cova Fumada, a la Barceloneta. Fa 60 anys van inventar la tapa més famosa de la ciutat. JOSEP MARIA SOLÉ, gerent de La Cova Fumada "Un veí d'aquí de l'Escala quan li van donar a provar a veure què en pensava va dir: 'Magí! (que és el meu pare) Això és una bomba!', perquè picava." La bomba, així la van batejar. Una tapa que ha acabat traspassant aquestes portes i ara és imitada en establiments de tot el país. L'àvia Maria, la creadora, n'estaria orgullosa.

Una altra de les preguntes que va llançar Adrià durant el seu discurs és si les tapes, importades d’Andalusia, es poden considerar ja típiques de Barcelona. Ell considera que sí. Establiments com la Bodega Sepúlveda, a Sant Antoni, amb especialitats com la tonyina picant o la truita de ceba cruixent, o La Cova Fumada, els inventors de la bomba, a la Barceloneta, ho posen de manifest.