Ja fa temps que alguns bombers detecten una possible relació entre les seves intervencions i les situacions de pobresa energètica. No hi ha dades oficials, però segons un estudi fet pels sindicats dels Bombers de la Generalitat, de les 10 morts per incendis que hi va haver el primer semestre del 2014, sis podrien haver-se atribuït a una situació de vulnerabilitat.

Els bombers també argumenten que el fet que els incendis en habitatges hagin augmentat un 12 % els últims dos anys o que les intoxicacions per monòxid de carboni a causa de la mala combustió d’una caldera creixessin un 20 % el 2015, poden reforçar la seva tesi. Segons denuncien, però, la Generalitat considera que no es pot establir aquesta relació de manera objectiva i denuncien que no els facilita les eines.

És per això que ells mateixos han elaborat un protocol basat en “dades objectivables” i que es basa en quatre indicadors: l‘estat de l’habitatge, l’estat dels subministraments, les condicions climàtiques de la llar i possibles factors personals (si es poden recollir parlant amb els afectats). Amb aquestes dades, diuen, es pot sospitar si hi ha una situació de pobresa energètica o el risc que hi sigui i que així ho poden fer constar en el seu informe i comunicar-ho als serveis socials perquè puguin actuar.

Ara, aquesta proposta l’han fet arribar als responsables polítics dels dos cossos de bombers i han demanat reunir-se amb ells perquè la incorporin als protocols habituals. Afirmen que “tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona han dit que posarien totes les eines per combatre la vulnerabilitat energètica i, per això, entenem que no han de posar cap problema per incorporar aquesta proposta”. De fet, asseguren que el consistori barceloní ja està fent passes en aquest mateix sentit.