L’Ajuntament de Barcelona ha començat a substituir les baranes dels jardins de la rambla de Sants que van desaparèixer el juny del 2022. El robatori massiu de 1.000 metres de passamans es va produir de manera inesperada i no s’han pogut restituir fins a vuit mesos més tard perquè ha estat difícil trobar-ne un model similar al mercat.

Imatge d'una de les baranes antigues de la rambla de Sants que encara estan instal·lades al passeig
Imatge d’una de les baranes antigues de la rambla de Sants que encara estan instal·lades al passeig

Unes baranes menys atractives per als lladres

Les noves baranes són d’acer galvanitzat i no d’acer inoxidable com les anteriors, però tenen les mateixes característiques estètiques i de durabilitat. D’aquesta manera es manté el disseny de la rambla però s’eviten possibles sostraccions en el futur, ja que el metall del passamans nou té menys valor al mercat de segona mà.

Segons ha explicat el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, les noves baranes s’han fet expressament per a la rambla de Sants. A causa de la crisi actual en el subministrament de materials de construcció, s’ha trigat més temps de l’habitual a tenir-les. També s’està reforçant el sistema d’ancoratge del passamans amb un punt de soldadura interior per evitar així més robatoris.

Un robatori que obliga a gastar 91.000 €

Els treballs de reposició de les baranes van en paral·lel a les obres de millora que s’estan fent a la rambla de Sants, que tenen l’objectiu d’arranjar les zones enjardinades i traslladar les àrees d’estada del passeig. Fins ara, s’han reposat tres quartes parts de les baranes robades, uns 760 metres lineals sostrets. Falta, però, restituir els passamans dels trams d’escales i rampes i els treballs s’allargaran encara fins a principis de març. El cost de la restitució s’eleva a 91.000 €.