L’any 2011 es va inaugurar al barri de Montbau La Casa dels Xuklis. Un espai immens, amb 25 apartaments, zones de joc, d’esbarjo i d’atenció psicosocial per a famílies amb infants o adolescents que reben un tractament oncològic a la ciutat de Barcelona.

Un recurs residencial que va crear i gestiona l’associaciò d’infants amb càncer, AFANOC. Els nens i nenes, així com les seves famílies, que accedeixen gratuïtament a un allotjament són derivades directament pels hospitals.
Maite Golmayo, responsable de comunicació d’AFANOC, explica que són famílies que viuen fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i que si no estiguessin a prop dels hospitals de referència se’ls faria molt difícil seguir el tractament. 

La casa no només ofereix allotjament en petits apartaments, sinó que també oferim una cobertura integral i psicosocial als infants i als seus familiars. Aquí també busquem vincles de suport que es creen entre les famílies allotjades. ”
Maite Golmayo, AFANOC

En Pau Odina fa uns mesos que va deixar el seu poble de Lleida per viure amb la seva mare a La Casa dels Xuklis. Li van diagnosticar un osteosarcoma del qual ha estat operat a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, situat a només 10 minuts caminant de la casa.

L’opció de viure aquí i no haver d’anar i tornar de la nostra ciutat està molt bé perquè vivim molt lluny de Barcelona. Viure aquí també és una opció per oblidar el que estem passant i donar una millor cara al tractament.”
Pau Odina , resident ‘Casa dels Xuklis’

La seva mare, la Pilar Suñen, explica que des del mateix hospital els van derivar a La Casa, ja que després de l’operació en Pau havia de fer rehabilitació i anar a visites mèdiques, i per tant, era inviable anar i tornar de Lleida.

Dona molta tranquil·litat estar tan a prop de l’hospital per si hi ha alguna complicació. Tot i això, no és fàcil viure separats del meu marit i el fill gran, ja que s’han quedat al poble. Tot i que la casa és molt bonica, anímicament ens afecta moltíssim estar separats ”
Pilar Suñen, resident ‘Casa dels Xuklis’