Barcelona era el primer lloc on Estat Islàmic pretenia atemptar, fins i tot abans que a París, i iniciar així una cadena d’atemptats a l’Europa occidental. És el que revela un informe que ha publicat la revista de l’acadèmia militar West Point, dels Estats Units. El que havia de ser el líder de la cèl·lula va anar a Síria a formar-se i quan tornava cap a Catalunya per cometre l’atemptat el van detenir. Això va truncar els plans d’Estat Islàmic, que aleshores va decidir actuar contra París.

L’article el signen dos investigadors de l’Elcano Royal Institute que s’han entrevistat amb Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil. Expliquen que el detingut, que ja està jutjat per l’Audiència Nacional, havia sortit temps abans de Torrevella (el País Valencià) i tornava de Síria amb ordres, formació i contactes amb gent disposada a formar part de la cèl·lula.

L’informe també parla i dona més detalls de l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla i de la cèl·lula gihadista que el va perpetrar des d’Alcanar. Mostren les primeres fotografies dels cinturons explosius falsos que es van fabricar i constaten que l’atropellament massiu el van improvisar després de l’explosió de la casa d’Alcanar on estaven. Els investigadors conclouen també que, malgrat que la cèl·lula de Ripoll actuava sota el paraigua d’Estat Islàmic, de moment no s’hi ha pogut trobar una connexió directa.