La posada en marxa del nou Centre d’Acolliment d’Emergències de Barcelona ha suposat doblar les places d’allotjament a la ciutat per atendre casos d’emergència: de les 100 actuals s’ha passat a 200. El nou espai està ubicat al carrer de Ramon Turró, al costat del l’actual CUESB, i servirà per acollir, per exemple, persones que hagin de marxar de casa seva per un incendi o un esfondrament. Funcionarà les 24 hores, tots els dies de l’any.
La construcció de l’espai ha durat vuit mesos
El nou centre ha suposat una inversió de 3,35 milions d’euros i, segons l’Ajuntament, s’ha aixecat en un temps rècord: les obres van començar el 15 de desembre i van acabar a l’agost. Uns treballs que només han durat vuit mesos perquè s’ha fet servir un sistema de construcció modular amb elements prefabricats metàl·lics que s’han muntat en un taller.
El nou espai té prop de de 1.200 metres quadrats distribuïts en dues plantes: a la superior hi ha 15 habitacions —de diferents tipologies— i quatre places addicionals per atendre possibles casos d’aïllament. A la planta de sota hi ha sales polivalents, la cuina, el menjador i altres instal·lacions com la infermeria.
El CUESB atén una emergència psicosocial cada 34 hores
Actualment el CUESB, que funciona des del 2014, també dona servei a 24 municipis de l’àrea metropolitana. Segons el consistori, el centre ha tingut un paper cabdal en situacions d’emergència més àmplies com els atemptats del 17 d’agost a Barcelona o en l’acolliment de persones refugiades d’Ucraïna. Durant l’any passat va atendre 254 emergències, una cada 34 hores. A més, 37.700 persones van fer servir alguns dels serveis que ofereix l’espai, un 42 % més que l’any 2020. Al CUESB hi treballen 93 professionals de diversos àmbits.