L’Ajuntament de Barcelona vol donar un gir a les parets mitgeres de la ciutat i ha convocat un concurs per a joves arquitectes per transformar-ne 17, situades en 10 emplaçaments. La convocatòria s’adreça a joves nascuts a partir de l’any 1989 i s’ha fet conjuntament amb la Unesco i la Unió Internacional d’Arquitectes està oberta d’aquest dimarts i fins al 5 d’agost.

L’objectiu és que les propostes guanyadores, que escollirà un jurat format per professionals de l’urbanisme de tot el món, estiguin enllestides el 2026, quan Barcelona sigui Capital Mundial de l’Arquitectura. Segons ha explicat Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament, “hi haurà tres premis per a cadascun dels emplaçaments, però només es construirà el primer premi” i els guanyadors es donaran a conèixer el 25 de setembre.

El concurs té una dotació de 52.500 euros en premis i el pressupost per transformar les mitgeres és de més de 5 milions d’euros. En el cas que calgui modificar les façanes amb finestres o obertures, la meitat del cost dels projectes l’hauran d’assumir les propietats dels habitatges. Tota la informació es pot trobar al web www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura.

Les 17 mitgeres seleccionades

L’objectiu del concurs, segons l’Ajuntament és “dotar de significat parets anònimes i sense cap protagonisme”. El consistori ha seleccionat parets mitgeres a cada districte, un total de 17, situades en aquests punts:

  • Plaça de Martina Castells i carrer de l’Hospital 128, 130, 132 i 138 (Ciutat Vella).
  • Carrer de Quetzal, 5-7 i 17-21 (Sants-Montjuïc).
  • Jardins de Marià Manent, als carrers d’Hurtado 7 i Espinoi, 11 (Sarrià – Sant Gervasi).
  • Carrer de Dante Alighieri, 151 i carrer de Moratín 6 (Horta-Guinardó).
  • Carrer d’Agustí i Milà, 55 (Sant Andreu).
  • Carrer de Nàpols, 103 i 99, als Jardins de la carretera Antiga d’Horta (l’Eixample).
  • Avinguda de Madrid, 161, cantonada amb el carrer de Lluçà (les Corts).
  • Carrer del Rosell, 379 (Gràcia).
  • Carrer de Pare Rodés, 27, a la placeta de Charlot (Nou Barris).
  • Carrer d’Espronceda, 321 (Sant Martí).

En el concurs es valoraran aspectes com la sostenibilitat, l’increment del verd vertical, la millora del paisatge urbà, l’habitabilitat i la millora de la qualitat de vida dels residents.

L’Ajuntament prepara un pla per transformar les mitgeres

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida té comptabilitzades 6.000 parets mitgeres amb un gran impacte sobre l’espai públic a la ciutat, 348 de les quals són de caràcter permanent i tenen més de 100 metres quadrats de superfície. Es tracta, segons l’Ajuntament, de parets divisòries que no desapareixeran (tal com està el planejament urbanístic vigent) i que tenen un important impacte visual. Ja fa anys que l’Ajuntament engega subvencions per millorar-les. La tinenta d’alcalde Laia Bonet ha explicat que “la transformació de les mitgeres és un dels objectius d’aquest mandat” i ha confirmat que, aviat, es presentarà un pla i una estratègia a llarg termini per continuar amb aquesta transformació.