La plaça del Canòdrom, al Congrés i els Indians, obre renovada després d’any i mig tancada per obres. S’han enllestit els treballs de la reurbanització definitiva per convertir-la en un espai d’ús ciutadà amb una àgora per a activitats, una àrea de gossos, una cistella de bàsquet i una superàrea de joc.

Falta d’ombres a la zona infantil

L’espai que s’ha reurbanitzat és d’uns 8.400 m² i la superfície enjardinada prevista era de més de 2.200m². Però per l’episodi de sequera i la falta de reg freàtic al subsòl no s’ha pogut plantar verd nou ni tampoc es podran fer servir els jocs d’aigua. Només resten drets una part dels arbres inicials que hi havia abans d’iniciar-se els treballs, ja que més d’una dotzena es van retirar durant les obres.

Les famílies de l’entorn es queixen de la falta d’ombra, sobretot a l’espai infantil. Asseguren que ja tenen el precedent en un parc amb elements metàl·lics com és el de la Pegaso, a la Sagrera, on els infants es cremaven per la incidència del sol. Des de l’AFA de l’Escola Pegaso, Marina Miró alerta que aquí es pot repetir la situació i demanen “que es posin tendals com s’ha fet als jardins de la Colònia Castells”.

Per la seva banda el responsable d’obres i manteniment del districte de Sant Andreu, Gonzalo Puelles, explica que la plantació del verd es va aturar a causa de l’emergència de sequera però després de les darreres pluges preveuen “que es pugui fer de cara a la tardor”.

Reforma per endreçar els usos que s’hi feien

Les obres de la plaça del Canòdrom, que van començar el gener del 2023, han servit per reconvertir l’espai i endreçar els usos que s’hi feien. És per això que s’ha creat una àrea per a gossos de 450 m², un àgora per a actes públics i activitats com cinema a la fresca. També hi ha zones noves per a la pràctica d’esport com una cistella de bàsquet i una superàrea de joc infantil de grans dimensions. També s’han col·locat cadires, bancs i mobiliari urbà al llarg dels recorreguts.

Una llarga reivindicació veïnal

Uns 14 anys s’ha trigat a tenir una reurbanització definitiva en aquesta plaça. Quan es va tancar el Canòdrom Meridiana el 2006, per on corrien els llebrers, es va fer una adequació provisional i els veïns no van cessar en demanar la definitiva. No ha estat fins ara que s’ha fet.