Aquest divendres al matí els últims interns que han passat la nit a la Secció Oberta aprofitaven els darrers moments per netejar i recollir l’espai que a partir d’avui ha de quedar buit per tancar la Model el 8 de juny. “Deixem enrere un equipament obsolet, com ho és tota la Model”, assegura el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, que afegeix que aquest espai “no era precisament el més idoni” per acollir els interns de tercer grau.

Al llarg de la història de la Model, els presos de tercer grau estaven en el Centre Obert 1, ubicat a la Model, en el xamfrà dels carrers d’Entença i el Rosselló, que es va enderrocar el març del 2015. Arran de l’enderroc, aquests presos han estat en un mòdul dins del centre que ha funcionat de forma independent. Segons Calderó, però, no complia les condicions idònies del règim obert, que ha d’estar orientat cap a l’exterior. “En règim obert el que es fa és anar a treballar o bé fer activitats de formació i tractament al carrer. Només van a dormir al centre penitenciari. Entrar cada dia pels cancells de la Model no era precisament el més idoni”.

Entre diumenge i dilluns, tots els interns es traslladaran cap al Centre Obert 2, al barri de la Trinitat Vella, en què, segons ha explicat Calderó, s’han invertit 200.000 euros per fer-hi més habitacions i noves oficines de tractament. Aquest centre serà el de referència del tercer grau fins al 2021, quan està previst que entri en funcionament un nou centre obert a la Zona Franca.