Els operaris de Salvament Marítim han disparat una corda fins al punt on es trobava la balena, a tocar de l’espigó. Des de la platja mateix els Bombers de la Generalitat s’han encarregat de lligar la corda a la cua del cetaci per poder-lo transportar. Un cop ha estat ben assegurat l’animal, el vaixell ha començat a navegar rumb a Badalona, el port més proper amb capacitat per recollir l’animal de 13 metres. En un primer moment s’especulava que la balena es traslladaria fins al port de Barcelona, tot i que al final no ha estat així.
La balena es traslladarà fins a Lleida amb un camió
L’AMB, Autoritat Metropolitana de Barcelona, s’encarrega del manteniment de les platges i dels residus. Per aquest motiu ja ha gestionat l’arribada d’un camió de gran tonatge que ha viatjat des de Lleida fins al port de Badalona. El punt concret on es farà la maniobra de treure l’animal de l’aigua és el dic d’Abric. Aquí hi ha instal·lada una grua per poder aixecar el mamífer. Un cop acabades aquestes feines es traslladarà la balena fins a La Noguera, on serà incinerada. Un tràiler de 12 metres i hermètic porta l’animal fins a la incineradora de la localitat de Térmens, a la Noguera.
Dificultat per treure l’animal de l’aigua
Emma Ros
, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montgat ha criticat que no hi havia “cap mena de protocol entre departaments” per saber qui havia de treure la balena de l’aigua. Finalment “hi ha hagut reacció” del Ministeri de Foment que ha enviat a la platja de Montgat un vaixell de Salvament Marítim. També de la dificultat de les maniobres per extreure l’animal del mar s’hi ha pronunciat Mario Cañada, bomber de la Generalitat. Cañada ha dit que aquest dilluns la “marea pujava i l’animal entrava cap a dins” del mar. En canvi aquest dimarts les condicions marítimes han estat més favorables per executar-ne les tasques.
La balena morta va aparèixer a mig matí a la platja de Montgat Nord, a l’altura de l’estació de Montsolís. La imatge de l’animal a la platja va generar molta expectació durant tot el dia i va atreure a molts curiosos. Segons els científics es tracta d’un exemplar jove de l’espècie rorqual comú, que fa 13 metres de llarg i pesa 12 tones. És habitual veure cetacis a les nostres costes durant la primavera perquè s’alimenten al litoral català, entre Tarragona i la Costa Brava.
Amb la grua col·loquen les restes del cetaci en un camió de grans dimensions pic.twitter.com/FCACrmrzJH
— Laura Arias (@lau_arias_) 13 de març de 2018