Temporal de mar

El temporal de mar ha fet estralls aquest cap de setmana a Barcelona: el moment àlgid es va produir entre dissabte a la tarda i diumenge a la matinada, interval en el qual les onades van assolir dimensions màximes al litoral barceloní. Segons les dades de la boia de Ports de l’Estat -ubicada a la sortida del port- l’onada més alta es va enregistrar pels volts de les 17 h de dissabte, amb una ona de fins a 8,09 metres d’alçària. L’altura significant ( o “mitjana”) màxima es va produir pels volts de les quatre de la matinada de diumenge, amb un valor de 4,97 metres. El temporal de gregal d’aquest cap de setmana, per tant, va superar el de finals de desembre de l’any passat, quan es va assolir una altura significant màxima de 4,27 metres. De fet, aquest ha estat un dels temporals més importants dels darrers anys a la costa de Barcelona, concretament des de l’octubre del 2003.

La situació marítima ha anat millorant al llarg de les darreres hores i dilluns al matí l’onatge ja s’havia rebaixat fins a la meitat, amb onades d’altura significant inferiors a dos metres.

Vent

El vent de gregal, impulsat per la pertorbació, ha estat un altre dels protagonistes d’aquest episodi. Els cops de vent més forts es van produir diumenge de nit i matinada a la majoria d’observatoris de la ciutat. La ratxa màxima la van anotar a l’Observatori Fabra, on l’anemòmetre del Servei Meteorològic de Catalunya va enregistrar una marca de 98 km/h. Cal afegir-hi també els 79 km/h de cop màxim al barri de Gràcia, 77 a la Zona Unversitària, 74 al Guinardó o 56 al  barri de Sants.

Pluja

La pertorbació va impactar de forma directa a la Costa Brava, on des de divendres s’han superat els 100 litres per metre quadrat. A Barcelona bona part del litoral central n’ha quedat força més al marge. En total, des de divendres, s’han acumulat 13 litres per metre quadrat a la Sagrada Família, dos a Pedralbes, nou al Raval o 10 a Sants, Gràcia i Vallcarca, entre d’altres.