El port ha estat gairebé 24 hores amb l'activitat alterada a causa del temporal. A la bocana sud s'ha registrat un dels pics més importants de vent amb ratxes de 96 quilòmetres per hora. Tot i que el port de Barcelona no està tancat, diversos creuers no podien entrar ni sortir de la zona, ja que els pràctics, les embarcacions que guien els vaixells, no podien operar per manca de seguretat. A partir de la tarda, el trànsit marítim ha recuperat el ritme. També s'han reprogramat els ferris cancel·lats cap a Itàlia i les Illes Balears. Tot i això hi ha passatgers que han preferit assegurar el viatge amb l'avió. "No hem pogut navegar i al final he vingut amb un vol de Ryanair." Les onades al litoral han estat de rècord. S'han alçat fins als vuit metres al port del Fòrum. Com a conseqüència, bona part d'aquestes instal·lacions han quedat inundades. També hi ha hagut desperfectes que han obligat a restringir-hi el pas. "Hem vingut a fer un passeig però ens hem trobat tota la zona tancada, així que ens hem apropat a fer unes fotos, però amb precaució perquè és una imprudència." No ha estat l'única. Força curiosos s'han aplegat a la zona per capturar el temporal de la dècada. És el més intens dels últims 13 anys, des que es tenen dades.

El Pla bàsic d’emergències municipal continua activat per mal estat de la mar. En canvi les ratxes de vent han perdut intensitat durant la tarda de dissabte, i a darrera hora del vespre l’Ajuntament de Barcelona ha desactivat el Pla bàsic d’emergència per ventades que estava en fase d’alerta. Des d’aquest dissabte, quan el temporal de mar va començar a intensificar-se, i fins aquest diumenge a la tarda, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 316 trucades pel vent i maregassa, 101 de les quals fetes des de Barcelona.

Onades de rècord

Es tracta del temporal marítim més fort, com a mínim, dels darrers 10 anys, segons les dades de Ports de l’Estat, que té registres des del 2004. L’any 2009 es va arribar a unes onades de fins a 3,9 metres i el 2016 es va superar aquesta xifra, quan es va arribar als 4,27 metres. El 2017 s’ha batut el rècord i s’han registrat onades de fins a vuit metres a la zona del Fòrum. Al port esportiu que hi ha s’han produït desperfectes i diverses àrees de les instal·lacions s’han inundat. Per això, bona part dels accessos i els entorns han estat restringits a la població. Molts curiosos s’hi han apropat per fotografiar les onades.

Creuers i ferris reprogramats

El pas als espigons i les zones on trenquen les onades continuen tancats per evitar-hi l’accés. El port de Barcelona també ha estat inoperatiu fins ben entrada la tarda perquè els pràctics, els responsables que guien els vaixells que arriben i marxen de la zona portuària, no han pogut sortir al mar per manca de seguretat.

Segons fonts portuàries, el trànsit marítim s’ha reactivat des de les 18 h i els creuers que no podien entrar ni sortir del port ja han començat a fer-ho. Hi ha un MV Viking Sea que ha accedit a la Terminal B de creuers i un Norwegian Spirit que ha sortit de Barcelona. Els ferris cap a les illes Balears i Itàlia, que s’havien cancel·lat i reprogramat a causa del temporal, també han embarcat personal i càrrega amb l’objectiu de salpar aquesta nit.

La Guàrdia Urbana s’ha desplegat i prohibeix el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar-hi l’accés i que les persones es posin en risc.

Recomanacions d’autoprotecció

L’Ajuntament també recomana extremar les precaucions al carrer, i allunyar-se de cornises, murs i arbres que es puguin desprendre, així com d’edificacions en construcció o en mal estat. A casa, cal abaixar persianes, recollir tendals, i retirar testos i objectes de finestres i balcons que puguin caure a terra.

Suspès el primer gran operatiu policial a l’Arrabassada

El dispositiu que tenien previst realitzar els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la policia local de Sant Cugat a la carretera de l’Arrabassada aquesta nit de dissabte s’ha hagut d’anul·lar, ja que tampoc era segur pel fort vent de la zona i la pluja.