Els especialistes del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han creat aquest prototip de vacuna introduint quatre gens del VIH en un altre virus, l’MVA. Després l’han inoculat en 24 persones sanes, la meitat d’elles a Barcelona. Sis més han rebut un placebo per comparar-ne els resultats.

El 90% dels voluntaris immunitzats amb el virus modificat, que han batejat amb el nom d’MVA-B, han produït una resposta immune davant del VIH. El doctor Mariano Esteban, investigador del CSIC, ha subratllat durant la presentació dels resultats de l’assaig a Madrid que tant el percentatge de participants que ha reaccionat com el nivell de resposta són molt alts. A més, la resposta immune es manté en el temps: més del 80% de les mostres de sang extretes als voluntaris segueixen neutralitzant el VIH un any després.

Les 30 persones sanes amb què s’ha provat la vacuna van ser selecionades fa un any entre els 370 voluntaris que s’hi van presentar. La majoria s’hi presten per motius altruistes, tot i que han rebut una compensació de 1.000 euros per les 14 visites que han hagut de fer a l’hospital en un any. Ara, rebran noves dosis de la vacuna per veure fins quan continua funcionant.

Aquesta és la primera prova amb humans que es fa a Espanya d’una vacuna contra la sida. La més avançada es va començar a provar a Tailàndia a finals dels 90 i ja hi han participat més de 16.000 voluntaris sans, malalts de sida o en risc de contraure la malaltia. Caldrà provar com més prototips diferents millor fins a trobar, algun dia, la vacuna definitiva.