Hi ha molts interrogants sobre quin és el projecte que el govern de Xavier Trias té per a la Rambla, per la qual CiU tenia una especial fixació quan era a l'oposició, però avui la regidora del districte, Mercè Homs, ha preferit no avançar idees. El govern posa el comptador a zero i no prendrà cap decisió fins que no es consensuï amb veïns i comerciants. Emplaça qualsevol conclusió a un observatori que es posarà en marxa i en què estan convidats els sectors vinculats amb la Rambla, un observatori que treballarà durant un any aproximadament. Així que de moment, la Rambla es queda com està. Amb les parades dels antics ocellaires reconvertides, tot i que l'Associació Amics de la Rambla demana que es treguin, i de moment també amb estàtues. Tot i que la regidora diu que hi ha un debat obert sobre si s'han de quedar o no, i que si es queden hauran de pagar taxa. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella, "No és qüestió de taxa sí taxa no, es que no sabem encara si volem les estàtues o no i això es tractarà en l'observatori, aquesta és la seva gràcia." Les línies de les futures actuacions del govern seguiran aquestes premisses: retornar la rambla als barcelonins, fer-hi actuacions globals i no només puntuals i augmentar la qualitat de l'oferta turística. Una petició que també li han fet des de l'associació que concentra veïns i comerciants. JOAN PAVÍA, president d'Amics de la Rambla, "Fem aquesta crida, fem que la qualitat vagi també lligada a un preu i que estigui anunciada, no, perque ningú es porti engany." Ho ha dit pensant especialment en els preus que es cobren en algunes terrasses i que en moltes ocasions amaguen enganys.

Es preveu que l’Observatori de la Rambla es convoqui durant el primer trimestre de 2012. Els temes més problemàtics que haurà de debatre serà la continuïtat dels ocellaires i si les estàtues humanes hauran de pagar un impost. El principal objectiu serà recuperar la Rambla tant per als turistes com per als barcelonins.

L’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla ha valorat positivament el desplegament que la Guàrdia Urbana ha efectuat aquest estiu. Diuen que d’aquesta manera ha millorat la seguretat. L’associació aposta per recuperar el turisme de qualitat. Enguany, l’entitat ha guardonat amb el títol de Ramblistes d’Honor l’hotel Bagués, el florista Joan Rossell i l’expresident de l’entitat Ramon Lamazares.