Fa més de tres dècades, l'Òscar Colom, vegetarià de convicció, va decidir fer de la seva ideologia naturista un negoci. Va obrir el restaurant vegetarià Self Naturista, al carrer de Santa Anna, que va tenir molt bona acollida entre els barcelonins. ÒSCAR COLOM, director del restaurant Self Naturista "Se'ns feia cua dins el restaurant, al carrer, una cua llarguíssima durant hores." És el restaurant vegetarià més antic de Barcelona i, durant força temps, va ser l'únic. Ara n'hi ha molts més. La segona edició de la Guia de Restaurants Vegetarians recull una seixantena d'establiments d'aquest tipus a la ciutat. Una oferta àmplia que, segons l'Oscar, pot resultar excessiva. "A partir del moment que es comença a saturar la competència llavors, automàticament, ens fem mal tots. I després la crisi actual ho ha acabat d'arreglar negativament." La competència és dura però els vegetarians tenen més opcions per escollir. "Trato de comer siempre sano, siempre la opción más natural." "Hi ha un flam de garrofa que és un succedani de la xocolata genial, està boníssima." Al mateix carrer de Santa Anna, el restaurant La Lluna, una altra de les recomanacions de la guia, va obrir, ara fa una dècada, amb un menú convencional. EDUARD VILARDELL, propietari del restaurant La Lluna "Fins que vam veure que cada vegada hi havia més demanda i ens demanaven molt cuina vegetariana. Llavors vam decidir fer un menú vegetarià i remarcar els plats vegetarians perquè qui ho volgués pogués gaudir d'aquest servei." Una carta que varia diàriament. Avui, de menú, carpaccio de formatge, crema de carabassa i amanida.

A Barcelona hi ha un total de 63 establiments vegatarians, vegans o afins amb aquesta filosofia alimentària. La guia vegetariana de la ciutat ofereix una classificació dels restaurants en quatre categories: vegetarians, “vegetarian friendly” (restaurants que ofereixen opcions vegetarianes), vegans (que ofereixen una cuina 100% vegetal), o “vegan friendly” (establiments que ofereixen opcions veganes).

L’oferta de restauració que atén aquests col·lectius és majoritàriament per a vegetarians (hi ha 22 establiments d’aquest tipus). Entre els restaurants ordinaris que serveixen tot tipus d’aliment, hi trobem 34 que són “vegetarian friendly“. Ara bé, per anar a dinar o sopar fora de casa ho tenen més complicat els vegans: a Barcelona hi ha cinc restaurants íntegrament vegans als quals s’afegeixen 10 restaurants “vegan friendly”. El motiu n’és que l’opció vegana és més difícil de cuinar per als clients, sobretot en la restauració general, ja que exclou totalment qualsevol tipus de producte d’origen animal i ha de ser 100% vegetal. Això fa que molts establiments no ofereixin aquesta opció.

La iniciativa de la guia vegetariana va ser impulsada l’any passat per la Regidoria de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona amb el suport del Gremi de Restauració de la ciutat i l’associació animalista Libera!. L’objectiu és oferir un recull de restaurants que disposen d’una cuina adaptada a les necessitats culinàries dels vegetarians i els vegans, tant a la població autòctona com als turiste, ja que la guia està traduïda a quatre idiomes.

La primera edició va ser molt demandada i s’ha decidit publicar-ne una segona, que també es preveu que sigui un èxit de distribució. A banda dels establiments turístics i alimentaris afins a la cuina vegana o vegetariana, la guia es pot adquirir de forma gratuïta a la botiga Ecocentre, al carrer de Mallorca, o consultar en format PDF.