ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "La Llei hipotecària que ara mateix el Govern espanyol no vol canviar podria ser que la Unió Europea obligui a canviar aquest procediment per ser incompatible amb les normes bàsiques de la Unió Europea. Avui hem conegut la primera sentència a Barcelona del Jutjat d'Instrucció 38, que, efectivament, dóna la raó en aquest plantejament i suspèn un primer plantejament. Però hem començat a conèixer casos a altres ciutats com a Terrassa, El Ejido, i altres ciutats de l'Estat i esperem que això serà el primer de molts altres que aniran arribant en els propers dies."

El tribunal europeu haurà de dictar si la legislació espanyola en matèria de desnonaments vulnera els drets dels consumidors regulats en l’àmbit comunitari. L’advocada del Tribunal de la Unió Europea ha comunicat que la llei espanyola podria ser incompatible amb la legislació comunitària, però el dictamen s’haurà de confirmar en els propers mesos.

La sentència de Barcelona que ha aturat el desnonament s’ha fet després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va presentar un escrit en què sol·licitava als jutges que suspenguessin les execucions hipotecàries fins que Europa no hi digui la seva. De moment, altres jutges també han seguit la demanda de la Plataforma.