L’Ateneu la Torna de Gràcia ha complert 25 anys amb l’estrena d’un espai nou. Del carrer de Sant Pere Màrtir, 37 s’ha traslladat al carrer de Goya, 18. Tot i que amb la ubicació nova han perdut metres quadrats esperen guanyar socis, per això, han iniciat una campanya per sumar noves cares al projecte.

Diferents col·lectius formen La Torna

L’entitat independentista la configuren diferents col·lectius. Actualment hi ha la cooperativa de consum Pinyol Vermell, un espai familiar, el col·lectiu La Glosa, el taller de salsa, un grup gest conscient o el rocòdrom que s’han traslladat al local del carrer de Goya en una etapa hereva d’aquest quart de segle.

Era un repte canviar de local, perquè hi havia la possibilitat que en aquest canvi la gent es quedés fora del projecte i, en canvi, ha estat com un moment de cohesió
Cristina Pons, Ateneu la Torna

25 anys de resistència i lluita

L’any 1996 va néixer l’Ateneu la Torna, un espai autogestionat impulsat per joves que volien ser resistència i lluita. “En aquell moment, sobretot érem molt més joves, molts vinculats a sindicats d’estudiants, vam intentar crear una contrapolítica a nivell de barri i una gestió popular com ens hem definit fins ara en aquests 25 anys”, assenyala Gregori Saavedra de La Torna. L’antifeixisme amb accions pel tancament de la llibreria Europa, les campanyes antirepressives des dels Tres de Gràcia, els bastoners Cop a Cop als presos de Rescat i la cultura popular amb els Foguerons i les calçotades han teixit barri.

Acte antirepressiu Solidaritat amb els solidaris, a l’Ateneu la Torna

Una festa major popular i combativa

Una de les activitats que ha acompanyat el projecte durant aquests 25 anys ha estat la festa major. L’ateneu i altres col·lectius de contrapoder de Gràcia van impulsar la Coordinadora Popular de Festes a la plaça del Diamant i després La Torna va continuar al carrer de Sant Pere Màrtir, on han tingut l’últim local, amb una festa més tranquil·la i veïnal i un guarnit sempre crític. L’any passat no hi va haver festa i esperen aquest any poder tornar al carrer. Diu la Cristina Pons que per a ells la festa major és vital i ha de ser “una festa popular i has d’estar al carrer, nosaltres muntar activitats en línia, per nosaltres no és engrescador”.

Coordinadora Popular de Festes a la plaça del Diamant el 2001

Una campanya per sumar socis

La pandèmia no els ha permès acomiadar-se de l’antic local ni donar la benvinguda al nou, però ara ja amb algunes activitats esperen sumar socis, per això han engegat la campanya “Som contacte directe, però no ets sòcia” animant als veïns a sumar-se a la seva bombolla. La propera activitat de l’ateneu és el dia 14 de maig amb el passi del documental ‘Nosotros no olvidamos’, del col·lectiu audiovisual ACATS.