L’atenció primària ha viscut un canvi important de dinàmiques a l’hora d’atendre als pacients des que va començar la crisi sanitària.  Si abans gairebé totes les consultes i els dubtes es feien amb una visita al metge, ara les qüestions administratives, d’infermeria o els dubtes ocasionals es resolen telemàticament. Durant el confinament més estricte en què el nombre de contagis diaris era molt elevat, els CAP i CUAP han funcionat com a primera fase de cribratge per evitar col·lapsar els hospitals.

Tot i que només atenien els casos urgents i es van ajornar totes les consultes i visites mèdiques que no ho eren, els centres d’atenció primària han hagut de dividir l’espai i l’assistència entre els possibles casos de contagi per covid-19 i els casos urgents que no tenien res a veure amb el virus. Les possibilitats d’atenció als pacients, tenint en compte que la mobilitat no estava permesa, eren totes per via telemàtica. Aquesta via ha donat molt bons resultats i ara es vol funcionar d’aquesta manera a partir d’ara.

Les possibilitats que ofereixen els CAP via telemàtica

L’atenció telemàtica ha incorporat la possibilitat de poder fer algunes consultes des de casa. En concret, al CAP Vila de Gràcia Cibeles hi ha un portal a disposició de l’usuari que es diu ‘La meva salut’ per poder tenir tota la informació mèdica actualitzada, i l’opció de fer una e-consulta amb els professionals sanitaris. Ara són els mateixos facultatius dels centres els que gestionen les demandes i vehiculen els pacients en funció de les seves necessitats. El filtratge comença a la porta. Els usuaris es divideixen en dues plantes: La dels casos que tenen a veure amb malalties respiratòries i possibles efectes de la covid-19, i la de la resta de patologies.

L’atenció primària s’ha anat transformant durant la pandèmia

No ha estat fruit d’un moment concret, ni és una conclusió que s’hagi pres un cop acabat el confinament. L’evolució cap a un increment de l’atenció telemàtica ha estat progressiva. Segons expliquen els professionals del CAP Vila de Gràcia Cibeles: “De mica en mica ens hem hagut de transformar. Hem obert els caps de setmana, hem incrementat el suport telefònic per a tots aquells usuaris que no tenen accés a internet, i hem atès moltes consultes de pacients per via telemàtica. La gent ho ha agraït. A més, contribuïm a la descongestió hospitalària”.

Comparteix a: