Ja hi ha tres taules psicoeducatives i un grup terapèutic. Aquests grups es van formant a mesura que es detecten persones potencialment beneficiàries i tenen una dinàmica diferent en funció del que detectin els professionals. Ara, sis mesos després del 17-A, el consistori està treballant per ampliar la formació de persones detectores als farmacèutics de la ciutat, on es pretenen fer sessions grupals.

L’atenció psicològica ja es va activar pocs dies després de l’atac, ja que diversos professionals del CUESB van visitar els comerciants i veïns de la zona. Segons la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, els detectors serveixen per “alertar de patiments o angoixes” de les persones que van presenciar l’atac, ja que el més habitual és que les seqüeles emocionals de viure experiències traumàtiques es comencin a manifestar entre tres i quatre mesos després dels fets . A partir d’aquí, es distribueixen les persones en grups per gestionar adequadament les emocions.

També s’ha activat un telèfon dedicat per aquells que prefereixin ser atesos per aquesta via: 900 101 580. La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona és mantenir aquest programa de detectors i taules psicoeducatives com a mínim durant un any, ja que en molts casos, asseguren, es pot tenir angoixa però no associar-la amb els fets del 17 d’agost.