Més de 13.000 aspirants repeteixen entre l’1 i el 8 de juliol les oposicions de la Generalitat que es fan de nou després del desgavell que hi va haver en la convocatòria del 29 d’abril. Aleshores hi va haver molts problemes organitzatius en les diferents facultats on es van fer. Per exemple, molts opositors no van poder ni fer la prova per falta d’espai o de còpies de l’examen i d’altres van haver d’esperar més de cinc hores amb els inconvenients que això suposa. El rebombori que va suposar tot plegat va obligar el govern a anul·lar la convocatòria, indemnitzar amb 90 euros els afectats i repetir les oposicions al juliol. Per a la majoria, això ha suposat un autèntic malson.

Les conseqüències de tornar a fer les oposicions

La preparació d’unes oposicions no és senzilla i molts estudiants hi dediquen anys per arribar-hi el més ben preparats possible. L’anul·lació de les proves i la reprogramació per al juliol ha trasbalsat la vida dels aspirants. Un d’ells és Idoia Farràs, que feia dos anys i mig que estava estudiant tots els continguts per a les oposicions del cos administratiu de la Generalitat mentre ho combinava amb la maternitat. Farràs explica la sensació d’impotència que va viure el 29 d’abril en sortir de l’examen: “Descontrol a les aules, descontrol de la gent, descontrol dels opositors. És com haver tirat per la finestra tot el que he estat fent durant uns anys d’estudiar i dedicar-li temps i sacrifici. Sembla com si m’hagin pres el pèl”.

Canviar les vacances per les proves

Mentalitzar-se que havia d’estudiar de nou no va ser fàcil per a la Idoia: “Ha costat. En el meu cas jo vaig decidir que el primer mes no feia res, per recuperar-me. I ara tot el juny m’hi he tornat a posar i tens una base però costa”. La nova convocatòria també ha alterat les seves vacances i ha hagut de fer equilibris per compaginar-ho amb la seva vida personal. “Tinc tres fills petitets, tenia unes vacances, em vaig emportar alguna cosa per intentar estudiar però no vaig poder estudiar res. Però clar, són dies que vaig perdre. Vaig haver de treure dies de vacances que tenia ja col·locats, tornar-los a posar un parell de dies abans de l’examen i després tornar a mobilitzar part de la família perquè em cobreixin hores a les tardes”, explica resignada la Idoia esperant tirar endavant les oposicions i deixar enrere els maldecaps que li han suposat.