El cas ha arribat als jutjats. L'associació de directors de residències geriàtriques ASCAD ha presentat una denúncia a la fiscalia. De moment és el que s'anomena un comunicat preventiu amb què posen en coneixement de les autoritats judicials que l'impagament podria acabar afectant les necessitats bàsiques de les persones ateses. Es podria incórrer, per tant, en dos delictes: omissió del deure de socors i, en cas que hi haguessin víctimes o lesions als usuaris, imprudència. ANDRÉS PÉREZ, president de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates "Estan posant la pilota a la teulada dels responsables polítics. Vull dir, curar-se en salut respecte a la seva responsabilitat, però també respecte que se sàpiga quines en són les possibles conseqüències." La decisió ara és de la fiscalia, que té tres opcions. Pot arxivar el cas, presentar una querella al jutjat d'instrucció o citar a declarar els qui consideri que podrien estar implicats en un possible delicte.

El president de l’ASCAD, Andrés Rueda, ha explicat que l’associació ha presentat a la fiscalia una comunicació “preventiva” sobre la situació per no ser còmplice de l’incompliment de la legislació que obliga a una atenció correcta als ancians. Rueda ha demanat a la Generalitat que comuniqui als beneficiaris de la llei de la dependència que aquest mes no els podrà pagar la seva part del geriàtric. El president d’aquesta entitat, especialitzada en gerontologia, ha alertat que aquest impagament afectarà “les necessitats bàsiques diàries” de molts residents, especialment els més dependents, que necessiten ajuda per menjar, dutxar-se, hidratar-se o canviar-se els bolquers.

“No volem ser còmplices d’aquesta desatenció”, ha afirmat el director de l’associació i responsable d’un geriàtric, que ha qualificat de “missatges manipulats” que la Generalitat afirmi que no pot pagar als geriàtrics “perquè a qui no paga és a les persones dependents i això és una agressió a la persona física, amb noms i cognoms, perquè l’ajuda s’atorga a les persones, no als centres”. Rueda ha qualificat la situació actual de “molt greu” i ha demanat a la Generalitat que “reconsideri on i com retalla” perquè “una persona dependent no pot fer res, ni tan sols anar a robar per subsistir”.

L’escrit presentat per part de l’ASCAD al fiscal informa de la situació i li sol·licita que dicti normes de protecció de les persones dependents en desemparament.

Els responsables de residències asseguren que l’impagament podria acabar afectant les necessitats bàsiques de les persones ateses i amb aquesta denúncia volen evitar ser acusats de desatenció als residents. Si això passés i se’n veiessin afectats, es podria incórrer en dos delictes: un d’omissió del deure de socors i un altre, en cas que hi haguessin víctimes o es produïssin lesions als usuaris, per imprudència.

Un cop presentada la denúncia, la decisió depèn ara de la fiscalia, que haurà de determinar si arxiva el cas, si presenta una querella al jutjat d’instrucció o si cita a declarar els qui consideri que podrien estar implicats en un possible delicte.

Els impagats fan perillar 300.000 llocs de treball i l’atenció a 800.000 dependents a Espanya

Segons el president de la Federació Empresarial d’Assistència a la Dependència, José Alberto Echevarría, l’impagament de les administracions a geriàtrics i residències de persones dependents que s’ha anunciat a Catalunya, però que ja s’ha produït a Castella-la Manxa i València, posa en perill uns 300.000 llocs de treball i l’atenció a més de 800.000 persones en situació de dependència a l’Estat espanyol.

Echevarría ha apuntat que Catalunya, així com altres comunitats autònomes, sí que té diners per pagar la part del concert que els pertoca. El director de la federació ha afirmat que “diuen que no tenen diners. És clar que n’hi ha: deixes cotxes oficials, deixes de fer infraestructures però atens allò a què t’has compromès per llei, a més, en un sector que és capaç de reduir el dèficit públic”. Alhora ha recordat que per cada euro que s’inverteix en el sector de la dependència, les administracions retornen 1,20 euros.