El portaveu del govern, Francesc Homs, ha comparegut davant els mitjans de comunicació aquest dimarts per explicar els acords de govern. Homs no s’ha referit a l‘impagament per part de la Generalitat del concert econòmic amb les residències fins que no li ho han preguntat els periodistes. A la pregunta de fins a quin punt pot afectar gent gran, persones amb discapacitat o infants l’incompliment de l’acord econòmic que el govern té amb els centres catalans, Homs ha afirmat que “als usuaris no els afectarà” i que el servei està garantit “gràcies a l’esforç i la solidaritat dels treballadors del tercer sector”, molts dels quals continuaran treballant tot i no haver cobrat la nòmina corresponent en aquest mes de juliol.
Un altre periodista ha preguntat al portaveu per què la situació financera del govern català s’està fent sentir en un sector tan vulnerable de la societat. Homs ha explicat que, per qüestions de tresoreria, la màxima prioritat a finals de mes és fer front al pagament del deute o dels terminis pendents i pagar els sous dels funcionaris. La resta, ha dit, en alguns casos haurà d’esperar.
Pel que fa a la querella que l’Associació Catalana d’Atenció a la Dependència ha presentat aquest dimarts al matí davant la Fiscalia Provincial de Barcelona els riscos que poden implicar els impagaments, Homs ha afirmat que desconeixien aquesta iniciativa i que no s’han llegit encara el text. Per últim, ha afirmat que el pagament dels diners a les entitats es farà “abans de finals d’agost” i ha precisat que aquest fet “no posa en risc l’estat del benestar”.
PSC, ICV-EUiA i ERC demanen explicacions
Els grups parlamentaris del PSC, ICV-EUiA i ERC han forçat aquest dimarts la convocatòria de la Diputació Permanent perquè el Govern doni explicacions sobre l’impagament a les entitats socials, i reclamen que siguin els consellers d’Economia i de Benestar els que concretin aquesta situació.
D’acord amb el reglament de la cambra catalana, la Diputació Permanent, l’òrgan que representa el Parlament quan no hi ha període de sessions, pot ser convocada pel president o presidenta, a iniciativa pròpia o bé a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels diputats.
Per aquest motiu, amb la sol·licitud d’aquests tres grups, n’hi ha prou per forçar la convocatòria de la Diputació Permanent, encara que no siguin els consellers citats, en aquest cas els responsables d’Economia, Andreu Mas-Colell, i de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, els que donin explicacions, ja que les compareixences han de ser votades prèviament.