En moltes ocasions els fetges candidats a ser trasplantats han de descartar-se per l’acumulació de greix, ja que impediria un bon funcionament de l’òrgan en la persona receptora. Actualment, el cirurgià valora a simple vista aquesta presència de greix en el moment d’extreure el fetge de la persona morta. L’altra manera de detectar-ne el nivell de lípids és a partir d’una biòpsia, però no sempre és possible portar-la a terme perquè no tots els centres tenen especialistes en la matèria. Això podria canviar ben aviat amb una aplicació que permet detectar els nivells de greix al fetge fotografiant l’òrgan amb un telèfon mòbil. L’app, Livercolor, l’han creada investigadors del Vall d’Hebron i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Mètode més eficient, fàcil i ràpid

L’eina, actualment en procés de desenvolupament, es va crear a partir de fotografies de fetges que se li practicaven la biòpsia al mateix temps que s’entrenava un algoritme d’intel·ligència artificial. El resultat és que aquesta eina permet conèixer els nivells de greix i de si l’òrgan és vàlid o no per al trasplantament a partir de les característiques del color i la textura.

Concepció Gómez-Gavara, cirurgiana adjunta de la Unitat Hepàtica i de Trasplantament del Vall d’Hebron, explica que buscaven un mètode objectiu, fàcil i ràpid que, a més, aconseguís augmentar el número de trasplantaments de fetge. A més, assegura que “és molt més eficaç un algoritme que l’ull humà”. Actualment, apunta Gómez-Gavara, en el marc d’una operació es descarten fetges per la por a equivocar-se i apel·lant a la prudència. Cada any es fan 1.000 trasplantaments a Espanya i entre 100 i 200 a Catalunya.

Comparteix a: