Donants de Sang
Foto: Banc de Sang

La Marató de Donants de Sang 2024 ha arribat pràcticament a l’objectiu establert de les 10.000 donacions que havia previst inicialment. Durant una setmana (de l’11 al 19 de gener) s’han aconseguit 9.553 donacions, que serveixen per remuntar les reserves de sang afectades per la baixada de les reserves durant les festes de Nadal.

Més d’un miler de donants nous

Una de les xifres més destacades, segons l’organització, és que s’ha arribat a les 1.185 persones que han donat sang per primer cop. Per edats, el gruix de donants s’han concentrat entre els 45 i 54 anys (29 %), mentre que la franja dels 55 al 65 anys ha arribat a un 25 %, un 24 % dels donants han estat joves, d’entre 18 i 34 anys, i un 4 % dels qui han donat sang són persones més grans de 66 anys.

Es necessiten 1.000 donacions al dia

El Banc de Sang considera que ha estat una bona campanya de donacions, però recorda que es necessiten 1.000 donacions al dia per cobrir les necessitats dels pacients a Catalunya. Segons l’organització, aquest dilluns les reserves encara no han arribat al nivell òptim d’entre 8 i 9 dies de marge per assegurar cobrir les necessitats dels hospitals.

Tòtem a la plaça de Catalunya per conèixer les donacions

Aquest dilluns s’ha inaugurat un pilar virtual a Tarragona que dona visibilitat a les donacions recollides a Catalunya durant aquests dies i els pròxims. A la plaça de Catalunya s’instal·larà un tòtem a partir d’aquest dimecres en què es podrà escanejar un codi QR i veure les donacions que s’han fet. El pilar casteller virtual s’anirà tenyint de vermell en funció de les donacions que es facin fins al 14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang. S’espera arribar a la xifra de les 130.000 donacions fins a aquesta data.