Amb motiu del Dia de l’Orgull, que se celebra el 28 de juny, Amnistia Internacional (AI) denuncia que la pandèmia de la covid-19 s’ha utilitzat en alguns països com a excusa per retallar els drets de les persones trans i del col·lectiu LGTBI en general. En aquest sentit, a través d’un comunicat, diu que la crisi sanitària ha visibilitzat la discriminació i la violència que pateixen aquestes persones. L’entitat alerta d’un retrocés en els drets en un any en què no es podran fer les desfilades de l’Orgull.
Reconeixement legal de persones trans
Amnistia reclama que tiri endavant la reforma de la Llei 3/2007 sobre les persones transgènere que regula la rectificació al Registre Civil de la menció al sexe de les persones. Denuncia que aquest canvi continua esperant com a conseqüència del coronavirus i que és imprescindible perquè les persones trans puguin adequar la realitat legal a la seva identitat de gènere en un procediment ràpid i accessible. Per això, exigeix que s’elimini el requisit mèdic.
També demana que s’eliminin “les restriccions arbitràries” d’edat i que s’avaluï cada cas, tenint en compte l’opinió del menor.
Processos de transició paralitzats
Amnistia remarca que les restriccions a l’atenció mèdica a tot allò que no sigui la covid-19 també han paralitzat el processos de transició de milers de persones trans a tot el món: tractament hormonal i intervencions de canvi de gènere ajornats. Tot plegat, diu, impacta profundament en la salut psicològica de les persones.
Per això, reclama que les persones LGTBI no siguin discriminades durant la pandèmia en l’accés a la salut.
Invisibilitat i homofòbia social arreu
Amnistia assenyala que a molts països les mesures de desescalada de la pandèmia estan ignorant la realitat de les persones trans. A països com el Perú, Colòmbia o Panamà es van establir torns de passeig en dies diferents per a homes i dones. També denuncia que a Hongria, el 19 de maig va tirar endavant una llei que prohibeix a les persones transgènere canviar el seu gènere al document d’identitat.
Des d’AI també afirmen que aquests mesos de pandèmia líders polítics i religosos han intentat responsabilitzar de la crisi sanitària el col·lectiu LGTBI. A Israel o Turquia s’ha assegurat que el coronavirus era un càstig per l’homosexualitat.