A quarts de 12 la cuina del Saint Paul's School bull d'activitat. Avui toca amanida i arròs a la cubana i tots els productes són de procedència ecològica. El cuiner Marc Esteve va arribar a l'escola el 2008 i amb ell es va fer realitat el desig dels pares d'apostar per un menú ecològic. MARC ESTEVE, cap de cuina del Saint Paul's School: "És buscar producte de temporada i de proximitat i no de lluny que t'incrementarà en preu de transport. DAVID GABALDÓN, sotsdirector del Saing Paul's School: "Els pares han anat empenyent la direcció perquè incorporem producte d'origen ecològic". L'exemple d'aquesta escola no és aïllat. El programa Agenda 21, projecte de l'Ajuntament que aglutina els centres educatius compromesos amb la sostenibilitat, confirma l'interès creixent de les escoles per introduir productes de proximitat i ecològics. Un procés complex darrere el qual hi ha empreses com Ecomenja. JOAN MARIA RIBAS, gerent d'Ecomenja: "Per una mica més, tres o quatre euros al mes poden tenir un menjar diferent. Hi ha més demanda que oferta. Hi ha més escoles que volen tenir un menjador de qualitat que no pas empreses que ofereixin un menú ecològic". Amb l'objectiu que l'ideari ecologista s'estengui, un grup de professionals liderat per la cuinera Nani Moré han impulsat l'Associació Menjadors Ecològics. A través d'una campanya de micromecenatge volen recaptar els 7.000 euros necessaris per crear-la i poder assessorar i formar les escoles interessades en un canvi.

Nani Moré comanda l’Associació Menjadors Ecològics, que a través d’una campanya de micromecenatge vol recaptar els 7.160 euros per constituir-se i per crear a més una pàgina web que dibuixi l’estat actual dels menjadors ecològics. L’associació també pretén oferir assessorament i formació a les escoles que volen canviar el menú per un d’ecològic.

Un pas que el Saint Paul’s School va fer el 2008 de la mà del cuiner Marc Esteve. Coincidint amb la seva arribada, un grup de pares va proposar a la direcció del centre apostar pel producte de proximitat i ecològic. Esteve recorda que els inicis no van ser fàcils: “Els comercials em deien que això és una moda, tenia dubtes però a poc a poc tot va sortir bé.” D’aleshores al moment actual el panorama ha canviat molt i ara hi ha molta més cultura ecològica.

Un servei que vol anar més enllà del menjar

De fet, empreses com Ecomenja asseguren que han de dir que no a moltes de les peticions que reben perquè no donen l’abast. “La nostra filosofia és oferir un servei acurat, personalitzat i això no ho podem ni ho volem fer a gran escala”, explica Joan Maria Ribas, gerent d’Ecomenja. L’empresa va néixer fa quatre anys i ja serveix a set escoles, una de les quals és a Barcelona.

Ribas s’afanya a tombar el mite que el menú ecològic surt molt més car que l’habitual: “Per uns tres o quatre euros més al mes es pot tenir un menjar diferent i un concepte de menjador diferent.” I és que el projecte d’un menjador ecològic va més enllà dels aliments: “Formem els equips de cuina i els monitors, l’estona del menjador té un clar component didàctic.”

Des del programa Agenda 21, que impulsa l’Ajuntament i que aglutina i assessora els centres educatius compromesos amb la sostenibilitat, confirmen l’interès de les escoles a introduir productes de proximitat. No hi ha dades de quantes escoles a Barcelona tenen menú ecològic o han introduït algun element ecològic en els àpats dels alumnes, però el cert és que mensualment Agenda 21 fa seminaris per a escoles que volen fer canvis al servei de menjador, “i cada vegada tenim més demanda”, expliquen fonts de l’entitat.

Les escoles bresssol municipals sí que ofereixen alimentació ecològica perquè així consta en el plec de condicions dels centres. En el cas de les escoles, segons Ecomenja, “hi ha més demanda d’escoles que volen tenir un menjador de qualitat que oferta d’empreses del sector”. Ribas ho té clar: “Benvingudes més empreses i també més associacions de pares i mares que es decideixin a agafar la gestió dels menjadors per controlar què mengen els seus fills”.