mossos ciberdelictes

(ACN) Els ciberdelictes no paren d’augmentar i l’explotació i l’abús infantil a través de la xarxa es presenta com la principal preocupació dels Mossos en aquest àmbit. Ho ha explicat l’inspector Josep Antoni López Garzón, cap de l’Àrea Central del Cibercrim de la policia. Durant el 2023 es van registrar unes 80.000 denúncies vinculades al cibercrim, que representen el 14 % del total i el doble que l’any anterior.

“Una oportunitat de mercat”

El cap de l’Àrea Central del Cibercrim dels Mossos explica que l’expansió d’internet i de les noves tecnologies ha convertit el ciberespai en un nínxol o oportunitat de mercat molt atractiu per als delinqüents.

També ha alertat que els atacs a empreses i institucions també han augmentat significativament. L’inspector ha remarcat que el “randsomware” o programari de segrest no és la metodologia més habitual, tot i que ha reconegut que sí que és la més popular. Un d’aquests casos va tenir lloc fa poc més d’un any, quan els pirates informàtics de Ransom House van robar dades personals de pacients de l’Hospital Clínic i van acabar filtrant-les. 

Reconamen no pagar rescats

Aquesta mena d’atacs permeten obtenir dades sensibles i alhora extreure un benefici econòmic, fruit dels rescats que reclamen a les víctimes. “Mai recomanarem pagar-los perquè això suposaria contribuir que aquest mercat segueixi funcionant”, ha afirmat. A més, ha avisat que pagar no garanteix la recuperació del material sostret i ha advertit que hi ha risc que en un futur els estafadors reclamin més diners.

Tot i que ha apuntat que cada cop hi ha més empreses que tenen una bona política de seguretat cibernètica, ha admès que encara hi ha molt camí per recórrer. “Algunes companyies no hi creuen perquè és intangible”, ha valorat l’inspector. Finalment, ha reflexionat: “Tothom inverteix en alarmes, un bon pany per a la porta de casa o reixes però no en ciberseguretat”.

Lluita contra l’explotació i l’abús infantil a la xarxa

L’inspector ha apuntat que un dels fenòmens que més preocupa el cos és l’explotació i l’abús infantil. Ha indicat que les persones que volen accedir als menors utilitzen mecanismes i estratègies molt ben estudiades. També ha recordat que aquestes conductes també amaguen un factor de plaer sexual associat.

A banda, ha assenyalat que en les extorsions amb adults implicats l’objectiu final acostuma a ser el d’aconseguir un rèdit econòmic. “El que fan és guanyar la confiança de la víctima fent-se passar per una noia o un home atractiu”, ha explicat Garzón, que ha dit que quan els delinqüents obtenen una imatge íntima de la persona que està davant ordinador comencen a amenaçar-la que compartiran aquest contingut amb els seus contactes a través d’alguna xarxa social. 

En aquest sentit, ha remarcat la importància de denunciar sempre aquesta tipologia d’estafes, per molt petites que siguin, ja que qualsevol indici pot acabar desembocant en un frau a gran escala.

Irrupció de la IA i formació del cos

Garzón també s’ha referit a l’impacte de la intel·ligència artificial en els ciberdelictes. Ha considerat que tot i que aquesta tecnologia pot suposar un gran avenç i pot obrir la porta a incorporar noves eines en la tasca d’investigació, també pot contribuir que sorgeixin noves amenaces: “Ja estem investigant un cas d’una ciberestafa en què han suplantat la veu d’una persona amb IA”, ha posat com a exemple.