La necessitat més immediata que ha plantejat el govern en aquesta reunió és la seguretat. El responsable del pla municipal que ha de gestionar aquesta problemàtica ha dit que el més urgent és analitzar els riscos d'incendi i de salubritat que hi ha en aquests solars i evitar que es tornin a produir fets com l'incendi del mes d'abril, que va acabar amb la mort de quatre persones, o el foc d'aquest cap de setmana en un altre solar ocupat. No es descarten desallotjaments, especialment en els cinc assentaments que el consistori ha vist riscos per a les persones que hi viuen. QUIM TORRA, director del Pla Municipal d'Assentaments Irregulars "Jo com a responsable d'aquest pla no puc assumir, fins i tot com a responsabilitat personal, que torni a passar una desgràcia i la meva prioritat absoluta ara és evitar els riscos que hi pugui haver en aquests solars". Però les entitats com l'associació de veïns del Poblenou o l'associació catalana de senegalesos han sortit amb cert escepticisme de la trobada. Consideren que més enllà del control s'ha de donar una sortida laboral i d'habitatge a les persones que viuen en els 36 assentaments irregulars que hi ha a la ciutat. MANEL ANDREU, AV Poblenou "M'esperava alguna cosa més de l'operatiu i que fossin més receptius amb aquesta trobada al que nosaltres poguéssim plantejar". MBAYE GAYE, Associació Catalana de Residents Senegalesos "El pla de xoc se'ns ha plantejat però encara no en sabem el contingut, el que hi ha dintre". El govern diu que respondrà progressivament aquestes demandes, com la de la sortida laboral. Diu el consistori que ja pensa en alguna manera d'oficialitzar la recollida de ferralla, la principal ocupació del col•lectiu que viu als solars abandonats.

La trobada s’ha precipitat per  un altre incendi, aquest cap de setmana, en un solar de l’avinguda d’Icària, però la situació ja fa temps que preocupa els veïns i l’Administració. L’Associació de Veïns del Poblenou i diverses entitats de suport a la immigració de Sant Martí fa temps que reclamen mesures urgents a l’Ajuntament per resoldre la problemàtica de l’infrahabitatge al districte. Després de diversos episodis,  com el de l’abril passat quan van morir quatre persones en un altre incendi a un solar del carrer de Bilbao i demandes repetides dels veïns, el consistori vol definir un pla global d’intervenció. Es calcula que al Poblenou hi ha una trentena de solars ocupats, en concret, el consistori xifra en 36 els assentaments irregulars.

Les conclusions de la reunió

En la trobada d’aquest dijous hi han participat una desena d’entitats socials i veïnals i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Les dues parts han coincidit que no n’hi ha prou de desallotjar els solars ocupats per acabar amb els assentaments de població itinerant en alguns barris de la ciutat.

El responsable del pla municipal sobre assentaments, Joaquim Torra, ha defensat la necessitat d’un pla de xoc per desallotjar els solars i impedir incidents com els que han tingut lloc els darrers mesos. Però buidar els solars ocupats no és la solució i qualsevol acció que es dugui a terme, segons Torra, ha d’anar acompanyada de l’atenció per part dels serveis municipals a les persones afectades. Torra s’ha mostrat confiat que el pla sobre els assentaments donarà resultats a mig termini i ha explicat que cal “oficialitzar la gestió de la ferralla”, activitat a la qual es dediquen bona part dels centenars de persones que viuen als assentaments.

Mentre el representant de l’Ajuntament ha qualificat la reunió (de mitja hora de durada) de fantàstica i positiva, Manel Andreu, de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou (el barri on hi ha el 70% dels assentaments) ha dit que no estava “gens satisfet”. Segons Andreu, les entitats han sortit “preocupades” pel que implica el pla de xoc, que insta els propietaris dels solars a tancar-los, perquè diu que no consideren que s’ofereixin alternatives a les persones que es veuran obligades a marxar.

També el representant de la Fundació CEPAIM, Raúl Martínez, i el representant de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos, Embie Gayé, han alertat que els desallotjaments no seran suficients per resoldre la situació, i que cal posar especial èmfasi en l’atenció social als col·lectius afectats. Ajuntament, entitats i veïns s’han emplaçat a una nova reunió. En aquest sentit, les entitats han criticat que l’Ajuntament ha estat poc concret i han demanat solucions per a problemes de salut, treball i habitatge dels ocupants els solars, així com l’oferta de serveis socials i ajuda psicològica.

El consistori analitzarà els riscos

L’Ajuntament té previst analitzar els riscos d’incendi i salubritat d’aquests assentaments per evitar incendis com el del passat 9 d’abril en què van morir quatre ciutadans romanesos. Joaquim Torra ha dit que no es pot assumir que “torni a passar una desgràcia”, que ha afirmat que hi ha comptabilitzats 36 assentaments (la majoria al districte de Sant Martí) i 834 residents, tot i que es tracta d’una població molt fluctuant. En cinc dels assentaments, ha dit, hi ha riscos clars.