El desembre passat en aquest edifici va caure una paret mitgera perquè la finca necessitiva una reforma urgent. L'accident va obligar a desallotjar 22 veïns. A Ciutat Vella, on gairebé el 70% dels edificis tenen més de 100 anys, hi ha molts veïns que viuen per sota dels nivells d'habitabilitat. Tot i les polítiques públiques d'ajuda a la rehabilitació que s'han dut a terme durant els darrers anys, alguns propietaris no s'hi han acollit. Ara l'Ajuntament els obligarà a ocupar-se de la reforma i el manteniment d'aquests habitatges. El pla de moment ha identificat 72 finques en estat molt deficient, en què viuen unes 1.500 persones. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Vetlla per la qualitat de vida dels veïns i també ajuda a construir Ciutat Vella des de l'interior, des de dintre. Allò que no es veu, que no llueix tant però que és el que veritablement fa canviar les coses." Bigues en mal estat, esquerdes, humitats o deficiències en l'estructura, en són alguns dels problemes més greus. Després d'una inspecció tècnica, l'Ajuntament determinarà quina actuació s'hi haurà de fer i el cost que tindrà. Una informació que es notificarà al propietari, que tindrà un mes per presentar el projecte. Si no ho fa, el govern municipal li imposarà fins a tres multes amb què l'Administració cobrarà en total el 90% del pressupost de l'obra. En el cas extrem que el propietari no faci la rehabilitació, l'Ajuntament actuarà subsidiàriament. ANTONI SOROLLA, gerent adjunt d'Habitatge "El que fem és un esforç molt gran, importantíssim, per posar la lupa en un entorn que ho necessita i on abans no s'havia posat." De moment se n'ha fet una prova pilot a sis de les finques més deteriorades i en dues ja hi han començat les obres.

El Pla dintres ha començat a aplicar-se a Ciutat Vella, on gairebé el 70% dels habitatges té més de 100 anys. Amb el nou pla, l’Ajuntament vol aconseguir que el parc d’habitatges del districte tingui unes condicions dignes i evitar situacions com els desallotjaments d’emergència que suposen un perill per als veïns i un sobrecost per a l’Administració.

L’Ajuntament vol que els propietaris que no han fet reformes a les finques en mal estat, malgrat les ajudes existents, tinguin cura dels edificis. Per això, ha impulsat aquest pla, que preveu multes per a aquells que no en facin. El protocol d’actuació estableix que, després d’una inspecció tècnica, el consistori determinarà l’actuació que s’hi ha de fer. Ho comunicarà al propietari, que tindrà un mes per presentar el projecte. En cas que no ho faci, l’Ajuntament li imposarà fins a tres multes per un cost equivalent al 90% de la rehabilitació necessària.

El consistori ja ha detectat 72 edificis (amb 420 propietaris i on viuen 1.500 veïns) en un estat de conservació “molt deficient” a qui s’aplicarà el nou protocol. De moment, se n’ha fet una prova pilot a sis de les finques més deteriorades i en dues ja hi han començat les obres.