cementiris catalunya
Foto: Laura Busquets (ACN)

(ACN / Redacció) Els cementiris de Catalunya es van adaptant de mica en mica a la pluralitat de confessions del país. Des de fa un temps, ja es poden veure espais dedicats als difunts de col·lectius musulmans, bahà’í, hindús, jueus o xinesos. El conseller delegat d’Àltima, Joan Ventura, ha explicat que si bé anys enrere aquestes cultures preferien traslladar els morts als seus països d’origen, estan notant com ara els fills i néts d’aquests nouvinguts volen enterrar els seus éssers estimats a Catalunya.

“Com que ja se senten d’aquí, prefereixen tenir-los a prop”, afegeix. Malgrat que Tots Sants és el dia per excel·lència de la tradició catòlica, en una jornada com aquesta també es poden veure flors fresques en tombes d’altres confessions.

Seguir els ritus propis de cada religió

Davant d’un fet comú com la mort, els cementiris catalans s’han hagut de reinventar per incorporar ritus i noves maneres d’enterrar els morts que donessin resposta a una demanda creixent de les diferents sensibilitats. Joan Ventura explica que en el seu cas això ha provocat que hagin entrat en contacte amb tot tipus de congregacions internacionals per fer que les cerimònies i els enterraments s’adaptin a les diferents confessions.

En el cas de l’espai per a musulmans, les persones que hi ha enterrades han seguit el ritus propi de l’islam, en què després de la mort es cobreix el rostre amb un teixit blanc mentre es recita una sura de l’Alcorà. Per a la religiositat popular xinesa, és tradicional que la família transporti el fèretre durant una part del trajecte en el seu camí cap a la tomba.

La incineració, una opció a l’alça

Actualment, un 52,91 % (2022) del total dels serveis funeraris a Catalunya opten per la incineració. Respecte l’any passat ha augmentat poc, però si es compara amb les xifres dels darrers 15 anys les incineracions s’han duplicat. Segons dades fetes públiques aquesta setmana per la patronal funerària catalana Asfuncat, la cremació arriba al 57,71% a la província de Barcelona, mentre que a grans nuclis urbans, com Barcelona ciutat, aquesta ja s’apropa al 63 %.

Tenint en compte aquestes dades, els cementiris catalans també han hagut d’idear nous espais per a les cendres, com ara columbaris o serveis de cendres ecològics amb l’objectiu d’escampar-les de forma controlada.