L’Ajuntament de Barcelona tem que proliferin els desnonaments de famílies vulnerables aprofitant que no són a casa després que, en les últimes hores, se n’hagin executat dos. Els regidors de Ciutat Vella i Drets de Ciutadania i Participació, Jordi Rabassa i Marc Serra, ho han alertat a través de Twitter: els afectats vivien als barris del Raval i la Marina de Port i, en tornar a casa, es van trobar el pany de la porta canviat.

El consistori titlla els fets d’inadmissibles i critica que la justícia no va avisar els equips municipals d’habitatge ni els Serveis Socials. “Si no tenim una notificació del jutjat no podem anticipar-nos, fer mediació i no podem buscar alternatives. Tota la tasca social l’hem de començar quan la família ja ha estat desnonada“, denuncia Serra. L’Ajuntament reclama que ningú no se salti aquest pas, sobretot quan hi ha infants implicats.

Dues famílies desnonades així en poques hores

A la Marina de Port, els desnonats són una família amb un infant que ocupava un pis propietat de la Sareb, el conegut com a banc dolent. La Tatiana, la mare, va trobar-se aquest dimarts el pany canviat en tornar de la feina i, denuncia, els Mossos únicament van deixar-la entrar per recuperar les seves pertinences. Relaten que l’ordre per buidar el pis ─al passeig de la Zona Franca─ afectava només un antic ocupant, però ni això ha servit a la Tatiana per esquivar el llançament.

“S’han saltat totes les passes. No hi ha data de llançament, no hi ha res; hi ha una requisitòria judicial a nom d’una altra persona i s’ha fet fora una família amb una menor. La menor estava en aquell moment a l’escola i quan va tornar ja no tenia casa”, denuncia Sergi Bru, portaveu del Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) a betevé.

Tornar de la feina i quedar-se sense llar

El segon llançament amb aquest “modus operandi” ─desnonar mentre els inquilins són fora─ es va executar aquest dilluns a la tarda, al número 6 del carrer de la Morera, al Raval, a tocar del Mercat de la Boqueria. La Rashida, l’afectada, va ser desnonada sense cap notificació prèvia: “La seva situació de vulnerabilitat i salut obligava el jutjat a informar-ne a Serveis Socials, però no ho va fer”, denuncia Jordi Rabassa.

El regidor qualifica la situació “d’inadmissible”, i assegura que el consistori està analitzant què va passar en una finca que, a més, és propietat d’un gran tenidor. Qui també va alertar del desnonament al Raval és el Sindicat d’Habitatge del barri. De fet, en fer l’avís a través de les xarxes socials, diverses persones es van concentrar davant l’edifici en senyal de rebuig i protesta.