quiròfan buit
quiròfan buit

(ACN) Més de 1.100 persones van donar teixits en una trentena d’hospitals catalans el 2020. Les dades, fetes públiques pel Banc de Sang i Teixits (BST) el Dia del Donant, suposen un 32 % menys de donacions respecte al 2019. La majoria de les donacions són còrnies (1.107), però també hi ha 192 peces de teixit cardiovascular (com vàlvules cardíaques i segments vascular), 246 unitats de teixit musculoesquelètic (ossos, tendons o lligaments) i 216 de pell.

Els beneficis de les donacions de teixits

Gràcies a les donacions de còrnies, per exemple, 2.700 persones han pogut recuperar la visió. D’altra banda, 29 pacients han pogut tornar a caminar gràcies a trasplantament de cartílag provinent de donants de teixit ossi. A Catalunya, es fan uns 5.000 trasplantaments de teixits cada any. A diferència dels òrgans, on el temps és crucial, els teixits donats es poden emmagatzemar un cop processats per ser distribuïts segons necessitats.

Un donant pot ajudar més de 100 persones

El Banc de Sang i Teixits assegura que ser donant és el major acte altruista que pot fer una persona després de la mort, ja que en la donació s’obtenen teixits sans per trasplantar-los a persones que ho necessiten. Un donant de teixits, indica, pot ajudar més de 100 persones per a qui el trasplantament és l’única via per reparar els teixits malmesos.