La plaça de Sant Jaume ha estat l’escenari de l’acte institucional d’aquest 25-N en record de les víctimes i supervivents de la violència masclista. L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació han fet una crida unitària a lluitar contra les agressions a les dones. “Cal trencar els silencis. Tots som observadors i podem intervenir“, ha assenyalat el manifest conjunt de les tres institucions llegit per la periodista Danae Boronat.

Minut de silenci en record de les dones assassinades

L’acte, al qual hi ha assistit diversos membres del govern municipals i de diversos grups polítics, ha arrencat amb un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència masclista. Seguidament, s’ha fet la lectura del manifest del 25-N, a càrrec de la periodista esportiva Danae Boronat. Ha destacat que la violència masclista és “el principal problema de seguretat pública” i ha demanat que s’apliquin els protocols contra la violència masclista. En aquest sentit, s’ha fet una crida perquè les víctimes no dubtin a trucar al telèfon d’assistència a les víctimes i s’ha reivindicat la força de les dones, fent especial menció a les lesbianes i les trans.

Més “prevenció i formació”

En representació de l’Ajuntament, hi ha assistit la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, qui ha reforçat la idea que “la prevenció i la formació” han de ser mecanismes que permetin fer “entendre la gravetat de la situació”. A més, ha remarcat que cal “protegir les víctimes de la violència perquè siguin capaces de parlar i denunciar”.

Crida als homes per “fer un pas endavant”

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha recordat els noms de les 14 víctimes mortals de la violència de gènere a Catalunya i ha fet una crida als homes perquè facin un pas endavant. Verge ha assegurat que hi ha “més recursos que mai” per lluitar contra la violència masclista, la qual ha negat que sigui “una xacra”, sinó que “forma part del sistema i de la nostra cultura”.

Per reforçar la visibilitat del 25-N, s’ha penjat a la façana de l’Ajuntament una pancarta del 25-N amb el lema “Pregunta, parla, escolta”.