L’endemà de fer-se pública la sentència del procés, el debat s’ha centrat en les actuacions policials que es van dur a terme en les mobilitzacions de rebuig a les condemnes. El col·lectiu Irídia ha denunciat aquest dimarts casos de mala praxi policial durant les càrregues. El Govern espanyol i el català han defensat l’actuació de la Policia Nacional i dels Mossos d’Esquadra, respectivament.

El Sistema d’Emergències Mèdiques va atendre 115 persones a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat aquest dilluns. D’aquestes, 24 van haver de ser traslladades a centres mèdics. També van lesionar-se 47 agents dels Mossos d’Esquadra. I el Sindicat de Periodistes ha denunciat que 12 periodistes van resultar ferits en les càrregues policials.

El col·lectiu Irídia ha comptabilitzat 29 casos de lesions per mala praxi policial. Irídia afirma que sis ferits van rebre cops de projectils de “foam”. El col·lectiu investiga, a més, si el jove que ha perdut la visió d’un ull va rebre l’impacte d’un d’aquests projectils o d’una pilota de goma. També tenen constància de cinc persones que van rebre cops de porra al cap, una pràctica prohibida en els protocols policials, i 16 manifestants que van ser ferits en altres parts del cos. El més greu és el cas d’un jove que, segons Alerta Solidària, ha perdut part dels testicles.

Tant a l’aeroport del Prat com a la via Laietana es van veure algunes de les imatges més polèmiques de les càrregues. A l’exterior de la T1, es va enregistrar un agent antiavalots colpejant un manifestant assegut a terra.

Un usuari de Twitter també va compartir un vídeo en què es veu com un escopeter li apunta des de la planta 0 de la T1 i li dispara un projectil.

Un equip de betevé va captar a la via Laietana com agents de la Policia Nacional van colpejar i empènyer dues persones grans, que van acabar a terra.

La resposta de les administracions

La Policia Nacional ha reconegut que va utilitzar pilotes de goma en l’actuació policial a l’aeroport. Segons fonts del Ministeri de l’Interior, arran del cas del jove que ha perdut la visió d’un ull, es farà una revisió a fons de l’actuació dels antiavalots. Aquest matí, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat la “proporcionalitat” de l’actuació policial i ha argumentat que la mobilització “no era gaire pacífica”.

Sobre l’acció dels Mossos d’Esquadra durant la mobilització a l’aeroport, la portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha explicat que van actuar quan hi havia perill que es trenqués el cordó policial que impedia que els manifestants accedissin a les instal·lacions de l’aeroport. Budó ha recordat que en casos d’ocupació de pistes, com va passar el 2006, es pot acusar de sedició. Per això, ha argumentat que “el cordó era garantia els drets dels manifestants”. Tot i això, la consellera ha afegit que s’estan revisant les imatges de l’actuació policial per si cal depurar responsabilitats.