L’Acampada per la Llibertat ja ha reduït aquest divendres el nombre de tendes de campanya que ocupava el mig de la plaça de Sant Jaume. De 15 n’han quedat quatre. El que han fet els manifestants és retirar-les cap a un cantó de la plaça, concretament a tocar del carrer de Jaume I. D’aquesta manera els acampats asseguren que “faran compatible la protesta amb els actes de les Festes de la Mercè”. Les tendes que hi ha funcionen com un punt d’informació ciutadana perquè tothom conegui el perquè de la mobilització. El cert és que també hi ha alguns acampats que hi passen les nits. Tot el material que han desmuntat els manifestants l’han dut a un magatzem. La intenció dels acampats és que un cop acabi la festa major, el 24 de setembre, totes les tendes tornin a la plaça i que la mobilització es faci més gran.

Acord amb l’Ajuntament i les entitats culturals

El col·lectiu va mantenir una reunió dimecres al vespre amb el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens. Hi va haver entesa. La condició per quedar-se a la plaça era que els acampats reduirien la presència en aquest espai per no dificultar els actes culturals que hi ha programats. Un acord que els acampats agraeixen, malgrat que consideren que “va arribar tard” amb l’Ajuntament. El col·lectiu assegura que “l’entesa ha estat més fàcil amb les entitats culturals que participen de la Mercè d’enguany”, com colles castelleres, diables, i gegants, entre d’altres.

Una estada polèmica

La decisió municipal de permetre aquesta acampada ha provocat reaccions en els partits de l’oposició, que han exigit -amb més o menys contundència- que el consistori ho reconsideri i apliqui la normativa local de “prohibir acampar en espais públics”.

Què vol l’Acampada per la Llibertat?

La nit de l’11 de setembre, un grup de persones van decidir passar la nit a les portes de la Generalitat per reclamar que se segueixi el mandat de l’1 d’octubre: implantar la república catalana.

Els participants asseguren que l’Acampada per la Llibertat és un moviment que surt de la ciutadania i que es desvincula tant dels partits com de l’acampada que hi va haver al febrer a la plaça de Catalunya per defensar la investidura de Carles Puigdemont.

Com s’organitzen els acampats?

Diàriament dormen a Sant Jaume una quinzena de persones els dies laborables, però els caps de setmana la xifra creix fins a una quarantena. Aquest últim diumenge es va disparar el nombre de persones a Sant Jaume, ja que l’Acampada per la Llibertat va contraprogramar la manifestació contrària a la immersió lingüística.

Durant el dia, alguns acampats van cap a treballar o a casa (ja que l’acampada no té lavabos). Els qui es queden a la plaça aprofiten per llegir els llibres d’una biblioteca popular que han muntat, expliquen els seus objectius entre els curiosos que s’hi apropen i també recullen aliments i materials que els donen ciutadans anònims. Això sí, no accepten donacions monetàries.

Comparteix a: