Al mercat cada cop hi ha més alternatives vegetals per reduir el consum de carn vermella. És el que popularment es coneix com a carn vegetal i es tracta de productes amb un alt contingut en proteïnes i baixos en calories. Saps quins aliments pots trobar al mercat i que són proteïna vegetal? Et donem 7 alternatives per combinar-los a la teva dieta amb plats d’origen animal.
1. El tofu, la carn vegetal més coneguda
El tofu és una de les carns vegetals més conegudes. Té una textura semblant al formatge i s’elabora a partir de la barreja de llavors de soja amb aigua i productes solidificants. El tofu es pot menjar en cru o cuinar-lo en forma d’hamburguesa, mandonguilles o estofat.
2. El tempeh, una alternativa amb més proteïnes
El tempeh és un producte d’origen oriental que sorgeix a partir de la fermentació de les llavors de soja amb un fong conegut com a rhizopus. Té més proteïnes i fibra que el tofu i el pots afegir a les teves sopes o com a farcit de canelons.
3. Soja texturizada per substituir la carn picada
La soja texturizada s’obté a partir de la farina d’aquest llegum i no conté ni additius ni colorants. Com tots els anteriors, és un aliment ric en proteïnes i amb poc greix. A la cuina, la soja texturitzada s’utilitza com a substitut de la carn picada. Un cop hidratada és un ingredient ideal per preparar canelons, salses bolonyesa, hamburgueses o albergínies farcides.
4. El seitan, un producte no apte per a celíacs
Elaborat a partir de proteïna de blat, el seitan és una bona alternativa per reduir el consum de carn vermella. Es pot menjar en cru o com si fos un filet de carn. Per tant, es pot fer a la planxa, arrebossat o guisat. No és apte per a celíacs.
5. Més cigrons i menys carn vermella
Els cigrons són un llegum perfecte per reduir el consum de carn. Contenen 19 grams de proteïnes per cada 100 grams de producte. Te’ls pots menjar en forma d’estofat, com a amanida o en forma de d’hummus.
6. La quinoa, un “superaliment” ric en proteïna
La quinoa és considerada un “superaliment” per la seva aportació de fibra, minerals i vitamines. Es consumeix de forma molt similar a la d’altres grans com l’arròs. La pots utilitzar per fer-te un plat principal o com a complement d’altres plats.
7. L’heura, un aliment elaborat a Barcelona
L’heura és un producte creat a l’empresa barcelonina Foods for Tomorrow. Segons els seus credors, és una carn 100 % vegetal, feta amb soja texturizada, oli d’oliva, aigua, sal i espècies. Pot cuinar-se en forma d’hamburguesa, de nugget o com a ingredient d’una pizza.