Un grup de juristes han decidit posicionar-se sobre la Llei hipotecària amb una acció a través d’Internet que té com a objectiu recollir el suport de diversos àmbits de la justícia, ja siguin jutges o advocats, per defensar el dret a l’habitatge i els drets humans. El col·lectiu s’ha autoanomenat Juristes per la ILP i es mostra preocupat per la situació que han creat les execucions hipotecàries i la normativa que les permet.

El web s’ha creat de manera expressa per mostrar suport a la iniciativa legislativa popular sobre la dació en pagament impulsada per la Plataforma d’Afectats a la Hipoteca, i s’hi recull un manifest i els noms i càrrecs dels juristes que s’hi ha adherit. Entre ells hi ha l’exfiscal en cap de Catalunya, José Maria Mena, advocats especialitzats en dret laboral, habitatge i drets humans, funcionaris de justícia, judicatura, notariat, procuradors, registradors de la propietat i diversos magistrats de tot l’Estat espanyol, entre d’altres.

En la declaració, els signants denuncien “l’augment dels desnonaments i el sobreendeutament […] com un dels aspectes més dramàtics de la realitat actual” i recorden que, segons dades del Consell General del Poder Judicial s’han produït més de 400.000 execucions hipotecàries des de l’inici de la crisi. Tot plegat, afirmen, “es tradueix en una conculcació reiterada del principi de dignitat de la persona i dels drets que li son inherents”.

Les respostes normatives, diuen, “han estat insuficients” i “tampoc les mesures pal·liatives adoptades no han ofert una solució adequada”. És per això que consideren que la ILP, avalada per un milió i mig de signatures, pot ser un instrument útil per “garantir una segona oportunitat a les persones afectades”. Els juristes defensen les propostes recollides per la iniciativa legislativa popular que la PAH ha decidit retirar, perquè consideren que “s’adeqüen a les exigències derivades del principi de l’estat social i democràtic de dret i als estàndards consagrats en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, així com en els drets humans”.