Alta Films projectarà la seva darrera pel·lícula al Festival de Màlaga d’aquest any. La principal companyia de distribució i exhibició independent d’Espanya i referent del cinema d’autor d’àmbit nacional i internacional no ha pogut suportar més l’embat de la crisi. La caiguda del consum cultural per l’encariment de l’IVA del 8% al 21%, juntament amb la pirateria i la reducció d’inversions de les cadenes de televisió en l’àmbit cinematogràfic expliquen la desaparició, tant de la productora com de la immensa majoria de sales de cinema que Alta Films té repartides a tot l’Estat espanyol.

El tancament del Renoir les Corts, el mes de juny passat, va ser el primer mal auguri per a la companyia. Ara els cinemes Renoir Floridablanca perillen després que Alta Films hagi anunciat oficialment que tanca. Fonts de la productora consultades per BTV neguen que la sala barcelonina corri perill de tancament “a curt termini”, però matisen que és “molt difícil fer previsions de futur” donada la complicada situació que travessen. De fet, el director de la companyia, així com aquesta en el seu compte de Twitter, han desmentit que el cinema Renoir tanqui, almenys de moment.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/CinesRenoir/status/324802511896707072″]

L’empresa va néixer l’any 1969 dedicada exclusivament a l’àmbit de la versió subtitulada. Gràcies a la feina de la companyia als anys 70 van començar a entrar al país films de directors com ara Woody Allen, Michael Haneke, Atom Egoyan, Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski, Nanni Moretti, Eric Rohmer, Manoel de Oliveira o Michel Winterbottom, entre d’altres.

Els anys 80 i 90 la filosofia d’Alta Films pel que fa a la distribució va mutar i es van començar a donar cabuda a èxits de taquilla però també es va apostar fort per les produccions espanyoles i pel·lícules d’autor de totes les procedències. La fórmula va tenir èxit i l’empresa va arribar a tenir 500 treballadors i 200 sales. Durant els darrers mesos, el president de l’Acadèmia Espanyola de Cinema i propietari de la companyia havia alertat en diverses ocasions que el context econòmic actual estava posant en perill la distribució independent al nostre país. La desaparició d’Alta Films deixarà, probablement, un gran buit en la difusió de la cultura cinematogràfica.