Les pantalles estan cada cop més presents en el dia a dia dels més petits, que poden fer-ne un ús abusiu. Un 42 % dels infants de 10 i 11 anys de Barcelona asseguren que a casa no tenen cap límit sobre quanta estona poden fer servir el mòbil. I un 35 % reconeix que, quan comencen a usar-lo, els costa parar. És una de les conclusions de la segona Agenda dels Infants, feta a partir d’un estudi entre 5.000 infants de la ciutat d’entre vuit i 11 anys i que recull també noves preocupacions dels menors pel planeta i la gestió de les emocions.
Més ajuda per usar pantalles amb seguretat
Aquest informe recull per primer cop les opinions d’aquests infants sobre les pantalles. A banda de ser conscients de la dificultat per desconnectar, tenen clar que no tot el que hi passa és positiu. De fet, un 16 % dels menors d’entre 10 i 11 anys, ja han rebut missatges desagradables per internet o el mòbil. Aquí s’inclouen també comentaris desafortunats i fotografies compartides sense permís. Per això, ells mateixos plantegen que necessiten més ajuda per usar les pantalles amb seguretat i sense enganxar-s’hi.
Amb aquestes respostes i conclusions, l’estudi encarregat per l’Ajuntament de Barcelona a l’Institut Infància i Adolescència planteja la necessitat de fer més activitats o xerrades per reflexionar sobre l’ús de pantalles i que les famílies estableixin un control sobre el temps que es miren pantalles a casa.
Més joc al carrer i espais a l’aire lliure
L’estudi recull opinions de la canalla, que explica que un dels motius per connectar-s’hi és l’avorriment. I plantegen que si tinguessin alternatives més divertides no hi passarien tanta estona. De fet, demanden anar a espais a l’aire lliure a jugar. Gairebé la meitat dels infants consultats afirmen que juguen poc al carrer, mentre que un 68 % asseguren que queden “molt poc amb les seves amistats”.
Un tema que està de plena actualitat, arran de les famílies que han plantejat retardar la compra del mòbil als 16 anys i que també han plantejat crear a Barcelona espais lliures de mòbils. Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona s’ha mostrat partidari de prohibir els mòbils als centres educatius. Fins ara escoles i instituts tenen autonomia per decidir, però a partir del curs vinent hauran de complir la normativa comuna que està preparant el Departament d’Educació.
Preocupació per l’assetjament i suport emocional
La segona edició de l’Agenda dels Infants planteja 11 demandes dels infants per millorar el seu benestar. Proposen passar més temps en família i tenir també més temps lliure per jugar i fer les coses que els agraden. A l’informe es reflecteix que els preocupa l’assetjament: un 53% pensa que no rebria el suport dels companys en cas de tenir un problema. Els infants enquestats demanen també més ajuda emocional i sentir-se més escoltats, així com participar en les decisions que els afecten.
A banda de les 11 demandes han plantejat 30 propostes que han presentat aquest dimarts en un acte amb més de 450 infants de 10 escoles de la ciutat. Les millores s’adrecen a l’Ajuntament que ara les estudiarà i donarà una resposta a la primavera, coincidint amb la revisió del Pla Infància Barcelona 2021-2030, que tindrà en compte les demandes dels infants.