(Agències) La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha anunciat que estan treballant amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) en una instrucció que asseguri una oferta saludable en màquines expenedores als hospitals públics catalans. La mesura vol evitar la venda de productes de rebosteria a dins dels centres sanitaris perquè no són saludables i poden, a més, agreujar la salut, per exemple de malalts que han patit un infart.

La idea de Cabezas és promoure la venda de productes més saludables com iogurts sense sucre, fruita seca o bastonets de pa integral i, a més, que es comercialitzin en envasos compostables.

Nou impost per als aliments ultraprocessats

La secretària de salut pública ha explicat que el departament de salut està explorant la possibilitat d’implementar un impost per als aliments ultraprocessats, similar al que ja s’aplica a les begudes ensucrades. No obstant, Carmen Cabezas assegura que “encara no s’ha concretat de quina manera es faria perquè en el cas de les begudes el que s’ha fet és incrementar-ne el preu però no s’ha prohibit res.”. A més, recorda, “l’impost a les begudes ensucrades es va aplicar per recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”.

Ens agradaria aplicar un impost als aliments ultraprocessats similar al de les begudes ensucrades”
Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de la Generalitat

De fet, la Generalitat té previst aprovar aquest any la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de l’impost sobre els aliments ultraprocessats, un cop analitzi l’èxit de l’impost a les begudes ensucrades des del punt de vista fiscal i de l’efectivitat.

En la mateixa línia, Cabezas assegura que també vol que els restaurants estiguin obligats a servir aigua de l’aixeta de manera gratuïta, una mesura que recull la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular i que ha entrat en vigor aquesta setmana.