Els Mossos d’Esquadra tenen localitzades 355 dones víctimes de violència masclista a Catalunya a les quals es podria informar sobre els antecedents del seu agressor, tal com permet la instrucció del Ministeri d’Interior que entra en vigor aquest divendres. De moment, l’ordre ministerial només està dirigida a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, però els Mossos ja han anunciat que estan treballant per poder-la aplicar, tot i que no han concretat quan es podrà fer. “Serà la nostra prioritat absoluta”, assegura Montserrat Escudé, portaveu del cos.

Les 355 dones susceptibles de rebre la informació sobre el seu agressor són les que tenen risc mitjà, alt o molt alt. “El nivell de risc que nosaltres avaluem és el de feminicidi, d’homicidi, de patir lesions físiques greus”, explica Escudé. Això no vol dir que se les informi a totes, sinó que “s’analitzarà cada cas concret per veure si aquesta comunicació és pertinent o no”. Tampoc no hi haurà un únic sistema per fer arribar aquesta informació, que es podrà fer per exemple al mateix domicili o per telèfon.

Estudien què fer amb els casos sense denúncia

Els serveis jurídics dels Mossos també estudiaran si es podrà donar aquesta informació sobre els antecedents dels agressors a les víctimes de violència domèstica que no hagin presentat formalment una denúncia. Consideren que aquesta informació “pot ajudar la víctima a prendre una decisió sobre si tirar endavant o no amb el procediment”.