ALBERTO NODAR, president comitè organitzador "Hi ha molta gent que ha vingut per primera vegada, i això està molt bé perquè s'incorporen a la disciplina i a la recerca en aquest món dels documents antics en papir. S'han obert noves vies, s'han explorat els límits i les possibilitats de la papirologia".

Aquest congrés d’actualització científica és una trobada dels papiròlegs d’arreu del món que es fa cada tres anys. En les diverses sessions d’enguany s’han explorat noves possibilitats en la investigació i les connexions amb altres disciplines. “El més interessant és l’exploració de la papirologia en les noves àrees. Han vingut especialistes que en principi no estaven connectats amb l’estudi dels papirs, però amb ells s’entenen millor els textos i el context en què foren escrits”, ha explicat Alberto Nodar, president del comitè organitzador.

Nodar ha assegurat que l’organització del congrés a Barcelona representa la consolidació ferma de la papirologia a Catalunya. Des dels anys 50 existeixen papirs a Catalunya pertanyents a col·leccions privades. Tot i això, no es va consolidar cap equip investigador català al llarg del segle XX fins que Nodar i Sofá Torallas, experts en papirologia, van formar-ne un. “En 10 anys ens hem guanyat la confiança de tota la comunitat d’aquest àmbit i en aquest congrés ha quedat demostrat”, assegura el president.

Barcelona s’ha convertit en la capital mundial de la papirologia. És la primera ciutat de l’estat espanyol que acull un congrés sobre aquesta matèria. Nodar ha explicat que els estudis també han servit per explicar i resoldre conflictes actuals, com els problemes de gènere i d’identitat cultural i els enfrontaments religiosos.