Amb el parany ja instal·lat sembla que, de moment, les abelles es resisteixen a caure en la trampa. Segons els experts no és tan estrany que es creïn eixams urbans. L'Ajuntament de Barcelona té convenis amb apicultors que tenen ruscs repartits en diversos punts de la ciutat. I, de vegades, les abelles surten a buscar una nova llar. DAMIR MUNIVRANA, apiculto "Les colònies d'abelles tenen aquest instint de procrear i la seva forma de procrear és crear eixams. Vol dir que arriba un moment en què se senten molt fortes i a través d'olors es donen el senyal i fan reines noves. Arriba un punt en què les noves reines deixen la colònia i se'n van a buscar un nou lloc." Les abelles han instal·lat el seu quarter general en aquest fanal de la plaça de Francesc Macià. Pel que sembla, però, es tracta només d'un punt de partida per trobar el lloc definitiu on instal·lar-se. "El que fan primer és penjar-se en un primer lloc provisional. Les exploradores surten a comprovar altres llocs que els han agradat i d'aquell primer lloc ja s'instal·len al segon." Per això, si no es fiquen en la trampa que ha preparat l'Ajuntament, el més probable és que acabin marxant soles. Mentrestant, en principi no cal patir. "Quan eixamenen és molt rar que et piquin perquè porten el pap ple de mel i tenen l'actitud de protegir la reina i buscar un nou lloc. No estan per picar, és molt difícil que et piquin. És el moment en què gairebé les pots acariciar amb la mà." Lluny d'acariciar-les amb la mà, de moment, qui passa pel costat acostuma a reaccionar així. Espantant-se.

Segons l’apicultor Davir Minuvrana no és tan estrany que es formin eixams d’abelles urbans. Explica que l’Ajuntament de Barcelona té convenis amb apicultors que tenen ruscs controlats en alguns punts de la ciutat. De vegades, en aquests nius neixen noves abelles reina i les més antigues busquen un nou lloc on instal·lar-se.

És llavors quan es forma un eixam que s’instal·la en un primer punt, en aquest cas el fanal de la plaça de Francesc Macià, per, des d’allà, buscar el lloc ideal per establir-s’hi. Quan s’eixamenen no acostumen a ser perilloses perquè tenen el pap ple de mel i només es preocupen de protegir la reina.