hospital clinic UCI coronavirus
Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)

(ACN) Un estudi coordinat pels investigadors Manel Esteller i Aurora Pujol demostra que la dotació epigenètica influeix en la gravetat de la malaltia de la covid-19 i que un 13 % de la població té unes variacions que la predisposen a una covid-19 més severa. L’article es publica aquest dijous a ‘EBiomedicine’, la revista germana de ‘The Lancet’ per troballes de laboratori.

“En els positius pel virus que desenvolupaven una covid-19 greu, hem trobat que existeixen variacions epigenètiques, en els interruptors químics que regulen l’activitat de l’ADN”, destaca el professor d’investigació ICREA i també catedràtic de Genètica a la Universitat de Barcelona, Manel Esteller.

“Aquestes modificacions succeeixen principalment en gens associats amb una excessiva resposta inflamatòria i en gens que reflecteixen una tendència general a un pitjor estat de salut. El 13 % de la població mundial presenta aquesta signatura epigenètica (EPICOVID), per tant, és la població de màxim risc per la qual haurem de tenir una preocupació especial”, recalca l’investigador.

Un estudi clau per detectar pacients de risc

Una de les claus per al seguiment dels pacients amb covid-19 seria poder predir si la infecció pel virus acabarà requerint hospitalització o es podria controlar de forma ambulatòria. Per això, els investigadors van decidir estudiar més de 400 persones que havien donat positiu per coronavirus i que no pertanyien a cap d’aquests grups de risc.

Els investigadors van analitzar-ne el material genètic i van mirar si no havien tingut símptomes o havien estat molt lleus o, per contra, havien estat ingressats a l’hospital i havien necessitat assistència respiratòria.

“Amb aquestes eines avançades de medicina personalitzada, tant del camp de la genòmica com de l’epigenòmica, és possible dissenyar models predictius que permetin detectar pacients amb un risc de pitjor pronòstic i, per tant, millorar-ne el tractament i evitar el col·lapse del sistema sanitari”, destaca la doctora Pujol, també professora d’ICREA.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a