L’any 1916 els responsables de la secció d’excursionisme del CE Júpiter van decidir fundar una entitat pròpia. Van comprar un local a la rambla del Poblenou i van posar en marxa l’Agrupació Excursionista Icària. Ara, des del juny passat i durant tot un any, els socis actuals celebren el centenari d’aquest fet. 100 anys de senderisme, curses de muntanya i esquí. Al llarg de tot aquest temps, però, també han organitzat activitats més enllà de l’excursionisme. Per exemple, xerrades, exposicions de fotografia i, fins i tot, uns jocs florals.

Arribar als 100 anys  és una fita important per a l’Agrupació Excursionista Icària. Expliquen que només hi ha 10 entitats excursionistes centenàries a Catalunya. En el seu cas, però, potser hauríem de començar a comptar abans, ja que trobem els orígens en el Club Esportiu Júpiter, del que n’era una secció. El 1916, però, van decidir anar per lliure i fundar l’associació. Els primers anys van ser intensos, però la Guerra Civil va estar a punt d’acabar amb l’entitat. Després del conflicte van haver de comprar un local nou, l’actual, situat a tocar de la rambla del Poblenou i amb una decoració peculiar que recorda un refugi de muntanya.

Durant els anys 60 van organitzar uns jocs florals en català que celebraven a la muntanya per evitar la censura del franquisme. I és que, des de sempre, no s’han dedicat només a l’excursionisme. El senderisme, les curses de muntanya i l’esquí han estat les activitats estrella però també n’han fet d’altres com, per exemple, xerrades o concursos de fotografia. De fet, una de les iniciatives especials per celebrar el centenari és una exposició amb imatges de les diferents èpoques a la seu de l’entitat.