El rebost solidari d’aliments de Càritas a Sant Andreu, ubicat al carrer de Berenguer de Palou, ha modificat la manera de distribuir els aliments entre els usuaris. Des de fa dos mesos, aquests poden triar els productes que volen com si ho fessin en un supermercat. La quantitat d’aliments que poden triar està determinada per uns punts.

Des de fa dos mesos, els usuaris del DISA (Distribució Solidària d’Aliments) Sant Andreu Càritas, derivats de Serveis Socials de l’Ajuntament i de Càritas, poden triar els productes que volen emportar-se del rebost. Ja no existeixen els lots d’aliments, sinó que cada família té opció a decidir. Segons el nombre d’integrants, la família disposa d’uns punts per bescanviar per productes. Així, per exemple, una família amb dos integrants té 51 punts, mentre que si són més de sis persones, tindrà 112 punts. Els punts dels productes estan determinats en funció de l’estoc que hi hagi i no són acumulatius. Els productes per a nadons, el pa i la brioixeria, la fruita i la verdura no comptabilitzen. Santi Maseda, coordinador de DISA Sant Andreu Càritas, assegura que els usuaris han rebut molt bé el canvi i que aquest sistema permet dignificar la persona.

Unes 60 famílies de la Sagrera, Sant Andreu, el Bon Pastor i el Baró de Viver són ateses cada dia que obre el rebost i ho fa tres vegades a la setmana. És a dir, cada quatre setmanes hi passen unes 720 famílies que representen aproximadament 2.100 persones. Només un representant de la família pot accedir a fer la compra al rebost. Té una hora assignada per fer-la i, aproximadament, triga uns 20 minuts. Durant tot el procés es troba acompanyat per un voluntari del rebost. Segons Isabel Rodríguez, voluntària de DISA Sant Andreu Càritas, els escolten i atenen en tot moment més enllà de la distribució d’aliments.

Unes 70 persones treballen per emmagatzemar, classificar, reposar els productes i per acompanyar els usuaris. Cada mes distribueixen 27 tones d’aliments que provenen de diferents organismes. El 50 % d’aquestes tones són de la Fundació Banc dels Aliments, l’Obra Social la Caixa i de la Unió Europea. L’altra meitat és de cadenes alimentàries i iniciatives particulars (entitats, escoles, fundacions). La instal·lació del rebost, on són des del 2012, també l’han pogut adequar gràcies a la col·laboració de diverses cadenes de supermercats que els han cedit neveres, càmeres frigorífiques i altres electrodomèstics. També tenen el suport d’entitats com ara l’ONG Nutrició sense Fronteres.