Si el 2015, les incidències que l’Observatori contra l’Homofòbia va rebre per assetjament escolar al col·lectiu LGTBI van representar un 4,4 % del total, l’any passat van augmentar fins al 13,1 %. El president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, alerta que reben aquestes denúncies gràcies als convenis que tenen signats amb més d’una vintena d’ajuntaments, entre els quals hi ha Barcelona. Ara bé, alerta que encara hi ha molta xifra negra al voltant d’aquest tipus de discriminació. Molts casos no es denuncien perquè el nen o nena agredit no ho comunica o si ho comunica als seus pares aquests no actuen. Per Rodríguez, hi ha el perill de caure en la “banalització”.

Per això demana al govern que faci un protocol que marqui “una estratègia concreta i clara” per combatre l’assetjament escolar entre el col·lectiu LGTBI. Proposen, per exemple, que es formi “de forma urgent” els caps d’estudi de totes les escoles de Catalunya i que quan es doni un cas d’assetjament escolar, es denunciï el centre i no es permeti que sigui la víctima qui hagi de canviar d’escola. En aquest sentit, l’Observatori celebra que la Generalitat hagi aprovat una resolució segons la qual insta els centres educatius a elaborar en un termini de tres anys un pla de convivència i s’ha posat a disposició del govern per participar en l’elaboració d’aquests plans, concretament, en l’apartat que faci referència al col·lectiu LGTBI.

A banda de l’assetjament escolar a aquest col·lectiu, l’estudi de l’Observatori contra l’Homofòbia també constata que les agressions, tan físiques, verbals com en forma d’assetjament, continuen sent l’àmbit que lidera la major part de les incidències registrades, amb un 30,9 % tant el 2015 com el 2016. Des de l’entitat, remarquen del risc de banalitzar els insults, sobretot per la dificultat d’identificar els agressions quan les agressions es donen a través de les xarxes socials.