En una roda de premsa, Zapatero ha anunciat els canvis que ha decidit fer per afrontar la tercera part de la legislatura. Segons el president, ara és donen les condicions per volcar-se en en la tasca més important del govern, que és “completar les reformes econòmiques i socials per crèixer abans i millor i enfortir el nostre estat del benestar”. Per això, cal un govern reforçat que serà “el govern de les reformes, de la recuperació econòmica i de la feina”.

Rubalcaba, nou home fort

El canvi més destacat és la sortida de María Teresa Fernández de la Vega, que serà substituïda per Alfredo Pérez Rubalcaba com a vicepresident primer del govern. Tot i les noves atribucions, Rubalcaba es mantindrà al capdavant del Ministeri de l’Interior i també assumirà les tasques de portaveu del govern. L’altre càrrec que tenia De la Vega, el de ministra de la Presidència, l’ocuparà Ramon Jáuregui.

Pel que fa a Treball, la sortida de Celestino Corbacho la cobrirà Valeriano Gómez.

També hi haurà canvis al ministeri d’Afers Estrangers, on Trinidad Jiménez substituirà Miguel Ángel Moratinos. La plaça que deixa Jiménez a Sanitat, l’ocuparà Leire Pajín.

Els canvis de Zapatero també arribaren al Ministeri de Medi Ambient on la independent Rosa Aguilar substituirà Elena Espinosa.

Desapareixen Habitatge i Igualtat

Zapatero també ha anunciat la reducció a 15 del nombre de ministeris. Desapareixen el d’Habitatge -que dirigia Beatriz Corredor- i el d’Igualtat -Bibiana Aído-. En el nou govern, Habitatge l’assumirà Foment i Igualtat quedarà inclòs en la cartera de Sanitat i Política Social.

Agraïments als que marxen

Després d’anunciar els canvis, el president Zapatero ha agraït la feina feta als ministres que deixen el càrrec, sobretot als que estaven a l’executiu des de 2004. El president ha fet una menció especial a María Teresa Fernández de la Vega “per la seva dedicació, coratge i entrega”.  Ha dit que la fins ara vicepresidenta del govern “deixarà una empremta imborrable en aquest país i en tots nosaltres”.