La cinquena onada de consultes té lloc la mateixa setmana que el president de la Generalitat, José Montilla, ha desautoritzat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, per acordar amb la promotora de la consulta a Barcelona el préstec d’urnes i l’assessorament logístic per part del Govern.

La localitat vallesana de Rubí, amb més 70.000 habitants, compta amb 30 urnes cedides per la Conselleria de Governació. El departament d’Ausàs ha alegat que la petició per part de la plataforma organitzadora Rubí Decideix es va produir fa setmanes, quan encara no hi havia hagut la polèmica amb Montilla.

A més, la conselleria ha admès que ja va cedir urnes a Igualada i Reus en anteriors consultes i que les presta a qualsevol organització per quasevol tipus de consulta. A això, el portaveu del PSC ha advertit que, si es mantenen al Govern després de les eleccions, cap conseller podrà donar suport a una consulta com aquesta.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, votarà a Rubí, mentre que el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, nascut en aquesta localitat, hi assistirà només per donar suport a la consulta. Un altre dels republicans que votarà en aquest procés consultiu és el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, que ho farà a Tarragona, la tercera capital de província que acull aquesta consulta, després d’haver-se fet a Lleida i Girona. La de Barcelona està prevista per al 10 d’abril de 2011.

També organitzen consultes localitats més petites, Gòsol (Lleida), Olesa de Bonesvalls (Barcelona), La Bisbal del  Penedès i Vilallonga del Camp (Tarragona).

En les quatre consultes sobiranistes anteriors (13 de desembre, 28 de febrer,  25 d’abril i 20 de juny) han votat més de 580.000  catalans, gairebé el 20% del cens de les localitats. Aquest diumenge, poden lliurar la papereta unes 200.000 persones.